Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Σαμαρά στο Ισραήλ

Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013 11:49
UPD:20:34
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Στο Ισραήλ μεταβαίνει αύριο το απόγευμα, ο Αντώνης Σαμαράς επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, που ξεκινά την Τρίτη.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες. Στη συνεδρίαση θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες για τη στενότερη οικονομική συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός και οι νεες τεχνολογίες.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ στο Τελ Αβίβ θα κηρύξει την έναρξη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν και πάνω από 100 έλληνες επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ προετοιμάζει νέους τυχοδιωκτισμούς

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ προετοιμάζει νέους τυχοδιωκτισμούς μετά τη βιασύνη Βενιζέλου στην περίπτωση της Συρίας να εμπλέξει τη χώρα μας σε έναν πόλεμο που τελικά δεν έγινε και μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για άνοιγμα του κυπριακού σύμφωνα με τις επιθυμίες των ΗΠΑ, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως παρατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η πρώτη φορά που έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ισραήλ και δεν θα έχει συνάντηση με την Παλαιστινιακή αρχή στη Ραμάλα, πρακτική που ακολουθείται από την συντριπτική πλειοψηφία αρχηγών κρατών όταν επισκέπτονται τη χώρα.

Ο κ. Σαμαράς, με την ενέργειά του αυτή, υποβαθμίζει τις σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως η πορεία της Ελλάδας στην εξωτερική της πολιτική,  την μετατρέπει ταχύτατα σε «φυλάκιο» των επικίνδυνων για την ειρήνη αμερικανοΐσραηλινών επιδιώξεων στην περιοχή, γεγονός που επιφυλάσσει απρόβλεπτες  συνέπειες για την χώρα μας.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μία στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα μας με αφορμή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν και σειρά συναντήσεων ομάδας υπουργών και του ειδικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέα Ταπραντζή, με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση αγνοεί παντελώς ή παραποιεί σκόπιμα όχι εκτιμήσεις αλλά γεγονότα και πληροφορίες σχετικές με την εξωτερική πολιτική.

«Γεγονότα στα οποία αναφέρθηκε πολύ πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, τόσο ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όσο και σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του από τη ΓΣ του ΟΗΕ», προσθέτει το ΥΠΕΞ.
 

Συνεχίζοντας το υπουργείο τονίζει πως βάση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι εσφαλμένη η εντύπωση των συντακτών της  ότι η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδος-Ισραήλ, στις 8/10, δεν συνοδεύεται από συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ το ακριβές είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Ραμάλα στις 9/10, όπου  θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπάς και τον Πρωθυπουργό και θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τέλος πως  το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για μικροκομματικές προσεγγίσεις.

ΚΚΕ: Καμιά ωφέλεια για το λαό από το ταξίδι Σαμαρά

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και διεθνείς, θα είναι σύμφωνα με το ΚΚΕ οι μόνοι ωφελημένοι από τα «απανωτά ταξίδια του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τώρα στο Ισραήλ».

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Περισσός, ο ελληνικός λαός «θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπος με το βραχνά των αντιλαϊκών μέτρων και του χρέους, όπως επίσης και με τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας στους ανταγωνισμούς στην περιοχή, με φόντο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς τους».

«Μονόδρομος για το λαό είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα τον καταστήσει κυρίαρχο του φυσικού πλούτου της χώρας και του πλούτου που παράγει», καταλήγει το ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή