Σουηδία: Μέδουσες έθεσαν εκτός λειτουργίας πυρηνικό αντιδραστήρα

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 14:40
UPD:14:41
EPA/JENS BUETTNER

Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός μεδουσών στη Βαλτική έχει αυξηθεί, κάτι που αποδίδεται στην υπεραλίευση, αλλά και στην άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων.

A- A A+

Εισβολή μεδουσών σε σουηδικό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βαλτική Θάλασσα ανάγκασε τους διαχειριστές του να τον θέσουν εκτός λειτουργίας για τρεις ημέρες.

Η OKG, θυγατρική της γερμανικής E.ON AG, έκλεισε τον αντιδραστήρα 3 στον πυρηνικό σταθμό του Όσκαρσαμ προληπτικά, προκειμένου να μην τεθεί αυτόματα εκτός λειτουργίας. Οι μέδουσες μπλόκαραν το σημείο εισόδου ψυχρού νερού στο συμπυκνωτή. Οι υπεύθυνοι πάντως διαβεβαίωσαν ότι το περιστατικό δεν έθεσε σε κίνδυνο τους εργαζομένους ή τη δημόσια ασφάλεια.

«Είχαμε μια τεράστια εισβολή μεδουσών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της E.ON Sweden. «Το προσωπικό μας υπολόγισε ότι ζύγιζαν πάνω από ένα τόνο.»

Συνεργείο του ομίλου κατόρθωσε τελικά να απομακρύνει τα ασπόνδυλα από τον – ισχύος 1.400MW - αντιδραστήρα, ο οποίος τέθηκε ξανά σε λειτουργία χωρίς άλλα προβλήματα.

Σημειώνεται ότι παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε στον ίδιο πυρηνικό σταθμό πριν από οκτώ χρόνια, χωρίς ωστόσο οι υπεύθυνοι να αναγκαστούν να κλείσουν κάποιον αντιδραστήρα. Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός μεδουσών στη Βαλτική έχει αυξηθεί, κάτι που αποδίδεται στην υπεραλίευση, αλλά και στην άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή