Ευ. Βενιζέλος: Πρωτοβουλίες το ταχύτερο για την «κεντροαριστερά της ευθύνης»

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 18:01
UPD:18:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι λαμβάνονται το ταχύτερο δυνατό πρωτοβουλίες σε σχέση με την «κεντροαριστερά της ευθύνης».

A- A A+

Για τις πρωτοβουλίες του κόμματος για την «κεντροαριστερά της ευθύνης» εν όψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και για τις προετοιμασίες σχετικά με τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ενημέρωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είμαστε έτοιμοι, με απόλυτο σεβασμό και ισοτιμία, να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους ενταγμένο στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στην κεντροαριστερά της ευθύνης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διευκρίνισε πάντως πως αν κάποιος ορίζει την κεντροαριστερά ως την παράταξη που ανήκει στο αντιμνημονιακό ή αντικυβερνητικό στρατόπεδο «φυσικά έχουμε ριζική διαφοροποίηση σε σχέση με τους ορισμούς».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από το Π.Σ. εξουσιοδότηση να στείλει επιστολή στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την οποία να συντάσσεται το ΠΑΣΟΚ με την πρόταση του SPD για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς ως προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Πρέπει να προταθεί από έξι κόμματα - μέλη του ΕΣΚ και θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ να ήταν ένα από αυτά», είπε. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ε.Κ., Χάνες Σβόμποντα, παρουσία της επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνας Ράπτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι λαμβάνονται το ταχύτερο δυνατό πρωτοβουλίες σε σχέση με την «κεντροαριστερά της ευθύνης» και τόνισε ότι το Κίνημα ζητά από όλους που αυτοαναγνωρίζονται μέσα σε αυτό το φάσμα να παίξουν ενεργό ρόλο τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η κυβερνητική γραμμή είναι αφενός ««όχι» νέα δημοσιονομικά μέτρα», κάτι που «το λέμε και το εννοούμε και είναι θεμέλιο και της προγραμματικής συμφωνίας με τη Ν.Δ.», και, αφετέρου «χωρίς αμφιθυμίες «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, που κάνουν την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος».

Τόνισε ακόμη ότι η φράση «όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα» δεν συνδέεται μόνο με μισθούς και συντάξεις, αλλά και γενικότερα με το οικονομικό κλίμα και το επίπεδο ζωής.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε παράλληλα λόγο για παρεμβάσεις στα ζητήματα φορολογίας ώστε να διατηρηθεί το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και της κοινής λογικής, ενώ αναγνώρισε ότι μία μεγάλη εκκρεμότητα είναι η εξειδίκευση της φορολογίας ακινήτων. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πολύ μεγάλη κριτική για το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι «εμείς θέλουμε να γίνει κάτι καλύτερο και δικαιότερο από αυτό που αναγκαστήκαμε να κάνουμε το 2011».

Για την προγραμματική συμφωνία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμα ότι στη «σύντομη αλλά ουσιαστική» συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε ότι το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας θα δοθεί στη δημοσιότητα με την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου, «τώρα που έχουμε μια εικόνα για το πώς προχωρά η διαπραγμάτευση με την τρόικα και άρα έχουμε μια εικόνα για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε». Υπογράμμισε δε ότι θέλει η προγραμματική συμφωνία να είναι το κείμενο «που δίνει την προοπτική στη χώρα, που δείχνει το φως μετά το τούνελ».

Συνεδρίαση της Κ.Ο.

Προανήγγειλε τέλος συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη εβδομάδα, με την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου και συνεδρίαση της ΚΠΕ την μεθεπόμενη εβδομάδα, αναλόγως των εξελίξεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή