Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα επιτρέψουμε μία κοινοβουλευτική κρίση

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 13:24
UPD:16:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

A- A A+

Την πεποίθησή του ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής «δεν θα τολμήσουν να παραιτηθούν» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πάντως την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει «με ψυχραιμία» το θέμα, στο πλαίσιο του Συντάγματος.

«Ποτέ δεν εξέλαβα στα σοβαρά τα σενάρια των παραιτήσεων», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από κανέναν και ότι «κανείς δεν μπορεί να προκαλέσει μια κοινοβουλευτική κρίση».

«Το Σύνταγμα έχει τη δυνατότητα να δώσει απάντηση, δεν θα εξευτελίσει κανείς τους κοινοβουλευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, και τις εκλογικές διαδικασίες», είπε για να συμπληρώσει ειδικότερα πως το άρθρο 53 παρ. 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 51 παρ.1 επιτρέπει να δοθούν λύσεις σε κάθε ζήτημα.

Αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι δυσβάσταχτες για τις ελληνικές οικογένειες, αλλά όπως είπε, όταν έχουμε θέματα δημοκρατίας δεν συγχωρείται καμία έκπτωση και καμία ολιγωρία.

GREECEMFA
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για κάποιους που «κρύβονται» πίσω από τη Χ.Α. και τον κ. Μιχαλολιάκο, για να θέσουν θέμα εκλογών και χαρακτήρισε ανιστόρητη και μικροκομματική μια τέτοια επιλογή.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι θέμα ημερών να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές, πλην εκείνων της Χ.Α., αλλά αρκεί, όπως είπε και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι΄ αυτό.

Σημείωσε επιπλέον ότι αν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας προκύψει θέμα, θα υπάρξουν μηχανισμοί αναστολής για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χ.Α..

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Πολιτείας «τα οποία έπρεπε να είχαν ενεργοποιηθεί από καιρό», αλλά, όπως ανέφερε, αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε ιστορική μνήμη και επίγνωση. Ανέφερε μάλιστα ότι το ζήτημα της Χ.Α. κυριάρχησε κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και δήλωσε προσωπικά δικαιωμένος γιατί, όπως είπε, ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα.

Υπενθύμισε επίσης ότι «θεμελιώδης "διάταξη" της συμφωνίας με τη ΝΔ είναι ότι η εξάντληση της τετραετίας και η ολοκλήρωση του προγράμματος «που δίνει προοπτική και ελπίδα στον λαό». «Το τελευταίο που χρειάζεται ο τρόπος είναι μια πολιτική αναστάτωση», σημείωσε, παραπέμποντας στις εξελίξεις στην Ιταλία και συγκεκριμένα στις επιπτώσεις που, όπως είπε, προκαλεί μια επιλογή να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε πρόωρες εκλογές.

Οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχωρά το σχέδιο οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών της χώρας. Με το Ισραήλ «υπάρχει οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα και θέλουμε να επεκταθεί η συμφωνία στο επίπεδο της ΑΟΖ» σημείωσε, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Αίγυπτο, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Λιβύη, με τη δε Τουρκία συζητείται ο καθορισμός της ΑΟΖ ανατολικής Μεσογείου, ενώ το θέμα θα τεθεί εκ νέου με την κυβέρνηση της Αλβανίας, στην επίσκεψη που θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στα Τίρανα (14/10).

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο υπουργός είπε πως αποδέχθηκε αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεχθεί σε συνομιλίες εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά από την αποδοχή της Άγκυρας να συνομιλήσει με εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η εξέλιξη αυτή, που «προκάλεσε τη δημόσια έκφραση ικανοποίησης του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν», βρίσκεται στο πνεύμα του Συντάγματος του ΄60, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να συγχέεται αυτή η διαδικασία με την πρόταση σύγκλησης τετραμερούς.

«Δεν ετέθη καν η πρόταση της τετραμερούς, με την οποία, εξάλλου, η Ελλάδα δεν συμφωνεί», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών σε σχετική ερώτηση, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μητέρα- πατρίδα, αλλά και κατοχική δύναμη», υπογράμμισε.

Ως προς τη διάψευση των προσδοκιών για το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο της «Αφροδίτης» και την επίδραση αυτής της εξέλιξης στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα μόνον οικόπεδο».

Εκτίμησε πάντως πως σε συνδυασμό και με τη νέα διαδικασία των συνομιλιών «θα υπάρξει δυναμική ώστε να φτάσουμε σε μια λύση, η δημοκρατική νομιμοποίηση της οποίας θα περάσει μέσα από το δημοψήφισμα».

Για την ΠΓΔΜ

Αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την υιοθέτηση ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα είναι ενιαίο για κάθε χρήση. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την ενσωμάτωση των γειτόνων μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» πρόσθεσε, «εφόσον επιδειχθεί από πλευράς τους σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μια συμπεριφορά καλής γειτονίας και συνεργασίας».

Για την κρίση στην Ευρωζώνη

Ερωτηθείς τέλος σχετική με την ευρωπαϊκή κρίση, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι απαιτείται μια «πιο θαρραλέα» αντιμετώπιση του ζητήματος των ιδίων πόρων (που κυμαίνονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο) και υπογράμμισε πως «δεν μπορείς να φτάσεις στην ανάπτυξη χωρίς πόρους και χωρίς θέσεις εργασίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή