Επαναπατρισμός αντικειμένων στο Τατόι

Αγοράστηκαν σε δημοπρασία από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 13:45
UPD:17:01
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Άποψη του κτιρίου των Ανακτόρων στο πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοίου.

A- A A+

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα δύο αντικείμενων από το Τατόι, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή του δούκα της Αόστης και δημοπρατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Οίκο «Bolaffi Ambassador Auctions».

Πρόκειται για ένα ασημένιο σερβίτσιο τσαγιού καθώς και μια σειρά από 6 όμοια πορσελάνινα πιάτα. Το σερβίτσιο τσαγιού αποτελείται από την τσαγιέρα, την ζαχαριέρα και την γαλατιέρα και φέρει εγχάρακτο το βασιλικό έμβλημα της βασίλισσας Σοφίας (1870-1932). Το σερβίτσιο των 6 πορσελάνινων πιάτων φέρει το βασιλικό έμβλημα του βασιλέως Γεωργίου και ζωγραφικό χρυσό φινίρισμα.

Δημοπρατήθηκαν από τον δούκα της Αόστης

Aσημένιο σερβίτσιο τσαγιού το οποίο αποτελείται από την τσαγιέρα, την ζαχαριέρα και την γαλατιέρα και φέρει εγχάρακτο το βασιλικό έμβλημα της βασίλισσας Σοφίας (1870-1932).

Τα αντικείμενα αυτά που βρίσκονταν στο Τατόι και στην κατοχή του βασιλέως Γεωργίου Α΄ και της οικογένειάς του, μέσω κληρονομιάς και προίκας, πέρασαν στα χέρια της πριγκίπισσας Ειρήνης (1904-1974), η οποία μετά τον γάμο της έγινε δούκισσα της Αόστης. Τα αντικείμενα δημοπρατήθηκαν από τον γιό της και σημερινό κάτοχο του τίτλου του δούκα της Αόστης, Αμεντέο, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ιταλία. Υπενθυμίζουμε ότι η πριγκίπισσα Ειρήνη είναι κόρη του βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄ και αδελφή του βασιλέως Γεωργίου Β΄ και του βασιλέως  Παύλου Α΄.

Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν

Σειρά από 6 όμοια πορσελάνινα πιάτα, που φέρουν το βασιλικό έμβλημα του βασιλέως Γεωργίου και ζωγραφικό χρυσό φινίρισμα.

«Είμαστε ιδιαιτέρως συγκινημένοι μιας και είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου συμμετέχει σε διεθνή δημοπρασία και με την ένθερμη υποστήριξη μελών και φίλων κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά και να διεκδικήσει τα αντικείμενα. Αν ο Σύλλογος είχε συσταθεί από το 2007, σίγουρα πολλά από τα αντικείμενα που πωλήθηκαν στην μεγάλη δημοπρασία των Christie’s και κοσμούσαν κάποτε το Τατόι θα είχαν επαναπατριστεί στην χώρα μας. Πιστοί στους στόχους μας περί προστασίας του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του Τατοΐου, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε περισσότερα αντικείμενα να φτάσουν στο Τατόι και για τον λόγο αυτό είμαστε ήδη σε επαφές με ιδιώτες συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παρακολουθούμε όλες τις δημοπρασίες» αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Έκθεση των αντικειμένων σε κεντρικό Μουσείο των Αθηνών

Σύντομα, θα ανακοινωθεί έκθεση των αντικειμένων σε κεντρικό Μουσείο των Αθηνών μέχρι τα αντικείμενα να πάρουν την θέση που τους αρμόζει στο Τατόι και στο Μουσείο Τατοΐου. Έτσι, όλοι οι Αθηναίοι και οι ξένοι επισκέπτες μας θα μπορούν να θαυμάσουν αυτές τις μικρές ψηφίδες που συνέθεταν την κληρονομιά του Τατοΐου. Στην ίδια έκθεση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ακουαρέλα με θέμα το Τατόι του 1873, που απέκτησε ο Σύλλογος από γνωστό παλαιοπωλείο στην Αθήνα.

Συγκινητική προσπάθεια σε δύσκολες εποχές

Ο Σύλλογος, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ευχαριστεί θερμά όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που σε μια συγκινητική προσπάθεια σε δύσκολες εποχές διέθεσαν χρηματικά ποσά, με τα οποία διεκδίκησε τα αντικείμενα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει προς τον μεγάλο δωρητή της δημοπρασίας, εφοπλιστή και αρχιτέκτονα, Στάμο Φαφαλιό, που βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις προσπάθειες διάσωσης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Τέλος, θερμότατες ευχαριστίες εξέφρασε στα παρακάτω μέλη και φίλους του Συλλόγου για τις δωρεές τους: Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5», Φειδία Μπουρλά, Νίκο Βατόπουλο, Δημήτρη Μπότση, Μπεττίνα Καλαμπόκη, Ευδοξία  Κολυδάκη,
Άννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνο Χαλιορή, Μαρία Βασιλοπούλου, Μιχάλη Νοτάρη, Νίκη Παπαδάκη, Γιάννη Καστρινάκη, Αντωνία Σιμάτου, Ρωμανό  Γεροδήμο, Γιάννα Μόκαλη - Παπαδοπούλου, Σοφία Πελοποννησίου, Σταύρο Αρβανιτόπουλο, Δημήτριο Κατσούδα, Χριστίνα Αντωνάτου – Ζαχοπούλου, Δημήτρη Ιωαννίδη, Δανάη Σαλεπούλα, Άγγελο Παπαγιάννη, Νίκο Χαροκόπο, Μαρία Αφέντογλου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς