Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 50oυ επετειακού συνέδριου Europa Nostra και της τελετής απονομής των βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του συνεδρίου και ανακοινώθηκε ο πρώτος κατάλογος με τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο Μνημεία της Ευρώπης, του ομώνυμου προγράμματος της Europa Nostra.
Τα απειλούμενα Μνημεία
Το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας, η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, οι Οχυρώσεις του Βωμπάν στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέττο Πο στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η Αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της Τουρκίας, έχουν επιλεγεί σαν τα 7 πλέον απειλούμενα πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη.
Τα 7 Μνημεία που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 50oυ επετειακού συνέδριου Europa Nostra και της τελετής απονομής των βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Απαιτείται άμεση δράση διάσωσης
Αυτοί οι θησαυροί της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο, μερικοί λόγω της έλλειψης πόρων ή τεχνογνωσίας, άλλοι λόγω ανεπαρκούς πολεοδομικού σχεδιασμού, εγκατάλειψης, φυσικής καταστροφής ή ακόμη και πολιτικών συγκρούσεων. Επομένως, απαιτείται άμεση δράση διάσωσης.
Για το Τατόι
Σημαντική είναι η θέση της Europa Nostra για το Τατόι, που είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των 14 προεπιλεχθέντων Μνημείων.
Το Τατόι αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεδομένης αφενός της τεράστιας σημασίας του για τα 4 εκατομμύρια πολιτών της Αθήνας και αφετέρου της αναγνώρισης της σημασίας του εκ μέρους του ελληνικού κράτους, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το Τατόι ως προστατευόμενη περιοχή, με πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας το 2003. Έκτοτε έχουν εκτελεσθεί διάφορα αποσπασματικά αναστηλωτικά έργα, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου το 15-20% της εθνικής συγχρηματοδότησης μπορεί να καλύπτεται με μακροχρόνιο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό συμβαίνει ήδη στο Τατόι, για παράδειγμα, σε σχέση με την συντήρηση και φύλαξη αντικειμένων ιστορικής ή καλλιτεχνικής αξίας. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε σχέση με το Τατόι προέρχονται, όπως δήλωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Europa Nostra, από την οικονομική στενότητα και την διοικητική αβεβαιότητα.