Ομπάμα: «Ιδεολογική σταυροφορία» από τους Ρεπουμπλικανούς

O αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους Ρεπουμπλικανούς να επιτρέψουν τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 20:17
UPD:21:59
REUTERS/JASON REED

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι τουλάχιστον περίεργο ένα κόμμα να κάνει κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα του να μείνουν ανασφάλιστοι εκατομμύρια αμερικανοί.

A- A A+

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, προέτρεψε τους Ρεπουμπλικανούς να επιτρέψουν τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας τους παράλληλα ότι επέλεξαν μία ιδεολογική σταυροφορία με στόχο το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης έναντι της σταθερότητας και ότι ζήτησαν «λύτρα» για να κάνουν «το αυτονόητο» , δηλαδή να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι περίεργο ένα κόμμα να κάνει κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα του να μείνουν ανασφάλιστοι εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο διαρκεί το «κλείσιμο» βασικών υπηρεσιών της κυβέρνησης, τόσο χειρότερες θα είναι οι συνέπειές του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι δεν θα ενδώσει στις απαιτήσεις κάποιων Ρεπουμπλικανών που επιθυμούν τη στέρηση υγειονομικής περίθαλψης από εκατομμύρια Αμερικανούς.

THE WHITE HOUSE
EURONEWSGREEK
EURONEWSGREEK

«Πολλά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέστησαν σαφές ότι αν τους είχε επιτραπεί από τον πρόεδρο (Τζον) Μπένερ να ψηφίσουν απλώς με ένα ναι ή ένα όχι στο να παραμείνει σε λειτουργία η κυβέρνηση χωρίς όρους, αρκετές ψήφοι και από τα δύο κόμματα θα είχαν κρατήσει την κυβέρνηση του αμερικανικού λαού ανοιχτή και σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών προτείνουν την ψήφιση μικρών νομοσχεδίων χρηματοδότησης για να ξεκινήσουν ξανά να λειτουργούν κάποιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και προγράμματα στα παρόντα επίπεδα χρηματοδότησης. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση αυτή ως «μη σοβαρή».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κάρνεϊ, η πρόταση επιδεικνύει την «απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας που βλέπουμε από τους Ρεπουμπλικανούς. Αν θέλουν να "ανοίξουν" την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τότε θα έπρεπε να το κάνουν, και τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε», είπε σχετικά.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία είχε απορρίψει, με 54 έναντι 46 ψήφων την τελευταία συμβιβαστική απόπειρα της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων για το ζήτημα του προϋπολογισμού.

EURONEWSGREEK

Σε επιστολή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας ο αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, σημειώνοντας: «Όλα αυτά τα κάνετε μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα που, πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, σας έχει αντιμετωπίσει σαν να είστε σάκος του μποξ».

«Το κλείσιμο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποσοβηθεί. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Σε υποχρεωτική αργία το 70% των πολιτών υπαλλήλων των υπηρεσιών πληροφοριών

Πάνω από το 70% των πολιτών υπαλλήλων στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κρίθηκε ότι ανήκει στο «μη απολύτως απαραίτητο» προσωπικό και τέθηκε σε υποχρεωτική αργία λόγω του κλεισίματος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι.

Οι υπηρεσίες που επηρεάζονται από το μέτρο αυτό είναι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών (DNI) και άλλες 15. Η CIA αναμένεται ότι θα δώσει υποχρεωτική άδεια σε περίπου 12.500 πολιτικούς υπαλλήλους, όμως δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τις άλλες υπηρεσίες, ανέφερε μία από τις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Τόσο η CIA όσο και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το μέτρο δεν αφορά τους ένστολους στρατιωτικούς. Ορισμένες υπηρεσίες οι οποίες ελέγχονται από το Πεντάγωνο απασχολούν περισσότερους στρατιωτικούς παρά πολίτες υπαλλήλους. Σ' αυτές περιλαμβάνονται η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή