ΗΠΑ: Απέρριψε η Γερουσία τις συμβιβαστικές προτάσεις της Βουλής για τον προϋπολογισμό

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 17:43
UPD:18:29
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Με 54 έναντι 46 ψήφων απέρριψε η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία των ΗΠΑ την τελευταία συμβιβαστική απόπειρα της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής για το ζήτημα του προϋπολογισμού. Φωτογραφία από το Καπιτώλιο.

A- A A+

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την Τρίτη, με 54 έναντι 46 ψήφων την τελευταία συμβιβαστική απόπειρα της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής για το ζήτημα του προϋπολογισμού.

Η Βουλή είχε προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών από επιτροπή με συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο σωμάτων, ώστε να διεξαχθούν κάποιες τελευταίες προσπάθειες για έναν προϋπολογισμό κοινής αποδοχής, λίγες ώρες αφού οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες άρχισαν να κατεβάζουν ρολά.

Πέτρα του σκανδάλου εξακολουθεί να αποτελεί ο νόμος για την ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη (Obamacare), του οποίου την χρηματοδότηση προσπαθούν να καθυστερήσουν για ένα χρόνο οι Ρεπουμπλικανοί.

Ομπάμα: Η αναστολή δεν ήταν μονόδρομος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε, εξάλλου, την Τρίτη ότι το κλείσιμο κυβερνητικών υπηρεσιών θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο να ξαναρχίσει η λειτουργία τους το συντομότερο δυνατόν.

Σε επιστολή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας ο αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, σημειώνοντας: «Όλα αυτά τα κάνετε μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα που, πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, σας έχει αντιμετωπίσει σαν να είστε σάκος του μποξ».

«Το κλείσιμο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποσοβηθεί. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί», προσθέτει ο κ. Ομπάμα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να εκφωνήσει διάγγελμα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου στις 12:25 τοπική ώρα (19:25 ώρα Ελλάδας).

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή