Μπορεί τα τεχνητά γλυκαντικά να δίνουν λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό σε σχέση με τη ζάχαρη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν καταφέρνουν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο, γεγονός που συνήθως οδηγεί στην κατανάλωση ακόμη περισσότερων τροφών με γλυκιά γεύση.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ εντόπισαν ένα εγκεφαλικό σήμα που τους ήταν άγνωστο και μαρτυρά ότι οι τροφές που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά δεν παραπλανούν τον εγκέφαλο, επειδή έχουν μεν γλυκιά γεύση, αλλά όχι αρκετή ενέργεια.
Το σήμα αυτό ρυθμίζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την αίσθηση της επιβράβευσης που αισθάνεται κανείς και δημιουργείται μόνο όταν τα σάκχαρα διασπώνται σε μια μορφή που είναι χρήσιμη ως «καύσιμο» για τη λειτουργία των κυττάρων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Ivan de Araujo, η επιθυμία για κατανάλωση γλυκού καθορίζεται κυρίως από την ποσότητα ενέργειας που θα πάρει ο οργανισμός. Επίσης, από την επιβράβευση που αισθάνεται κανείς, η οποία ωστόσο είναι μικρότερη όταν οι τροφές περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.
Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Physiology, οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, επειδή δείχνει τον βαθμό στον οποίο ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεαστεί από τις τροφές που επιλέγει κανείς να καταναλώσει.
«Συγκεκριμένα, δείχνει πως όταν αισθάνεται πείνα ή εξάντληση, ο άνθρωπος συχνά καταναλώνει γλυκές τροφές που περιέχουν λίγες θερμίδες, αλλά στην πραγματικότητα αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αναζητήσει στη συνέχεια μεγαλύτερη ποσότητα γλυκών».