Αλλαγές στον μεταβολισμό και την αντίδραση στη γλυκόζη μπορεί να προκαλέσουν τα τεχνητά γλυκαντικά

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 00:28
UPD:01/06/2013 01:49
Shutterstock

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι μία από τις πιο δημοφιλείς γλυκαντικές ουσίες, που ονομάζεται σουκραλόζη, προκαλεί αυξημένη παραγωγή κάποιων ορμονών, μεταξύ των οποίων η ινσουλίνη.

A- A A+

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες στις ΗΠΑ για τα τεχνητά γλυκαντικά, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη τους φαίνεται ότι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στη γλυκόζη!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι μία από τις πιο δημοφιλείς γλυκαντικές ουσίες, που ονομάζεται σουκραλόζη, προκαλεί αυξημένη παραγωγή κάποιων ορμονών, μεταξύ των οποίων η ινσουλίνη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 17 ατόμων, τα οποία είχαν έντονη παχυσαρκία αλλά δεν είχαν προσβληθεί από διαβήτη. Οι επιστήμονες μελέτησαν την αλληλεπίδραση της σουκραλόζης με τη γλυκόζη, παρέχοντας στους συμμετέχοντες γλυκόζη σε ποσότητα ίση με εκείνη που χρησιμοποιείται στα τεστ δυσανεξίας.

«Θέλαμε να μελετήσουμε την επίδραση της σουκραλόζης στα παχύσαρκα άτομα, επειδή πολλοί τους προτείνουν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με τεχνητά γλυκαντικά, για να μειώσουν τις θερμίδες που παίρνουν», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η βασική της συντάκτρια, δρ Yanina Pepino.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Diabetes Care, η σουκραλόζη αλλάζει την αντίδραση του οργανισμού στη γλυκόζη, με αποτέλεσμα η ινσουλίνη να αυξάνεται σε ποσοστό 20%.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτό μπορεί να είναι καλό σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή δείχνει ότι ο οργανισμός έχει την ικανότητα να παράγει όση ινσουλίνη χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης. Όμως, μπορεί να είναι και κακό, επειδή όταν η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης γίνεται μόνιμη, ο οργανισμός αναπτύσσει αντίσταση στις επιδράσεις της, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή