Με απειλή για επικείμενο ξέσπασμα κυβερνητικής κρίσης, ισοδυναμεί, ουσιαστικά, η απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το βράδυ της Τετάρτης, να ζητήσει από τους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του να παραιτηθούν ομαδικά, αμέσως μετά την ψηφοφορίας της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, η οποία, στις τέσσερις Οκτωβρίου, πρόκειται να αποφασίσει για την αποπομπή του από το κοινοβούλιο της Ρώμης.
Ως γνωστόν, στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους επιτροπής, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Λαού της Ελευθερίας ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του ιταλού κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού, υιοθετώντας, δια βοής, τη θέση του περί ομαδικής παραίτησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας εάν ο κ. Μπερλουσκόνι χάσει το αξίωμα του γερουσιαστή.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έκανε γνωστό ότι «επιθυμεί να εξακριβώσει λεπτομερειακά τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του Λαού της Ελευθερίας».
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η κίνηση αυτή του «Καβαλιέρε», δείχνει ότι, πλέον, επιθυμεί να διακόψει τον διάλογο με τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και με την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι θεωρεί ότι δεν πρόκειται να κινητοποιηθούν με στόχο την εξεύρεση της πολυσυζητημένης «πολιτικής λύσης» που θα μπορούσε να του επιτρέψει να μην εκτίσει την ποινή ενός έτους ( που δεν παραγράφεται) και η οποία επικυρώθηκε πρόσφατα από τον ιταλικό Άρειο Πάγο.
Το πολιτικό τοπίο, πάντως, παραμένει συγκεχυμένο, από την στιγμή που στην συνεδρίασή τους, οι κεντροδεξιοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν έκαναν ευθεία αναφορά στο ενδεχόμενο παραίτησης των υπουργών και υφυπουργών τους οι οποίοι μετέχουν στην κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα.
Σύμφωνα, τέλος, με την εφημερίδα «Corriere della Sera», ο ιταλός πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κεντροδεξιό αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Αντζελίνο Αλφάνο, τόνισε ότι «αν δημιουργηθεί χαώδης κατάσταση, είναι έτοιμος να παραιτηθεί ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη».
Πηγή: ΑΜΠΕ