Αφγανιστάν: Τρεις από τις επτά επαρχίες του Νουριστάν ελέγχουν οι Ταλιμπάν

Δυσκολίες στην τροφοδοσία
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 19:28
UPD:19:32
REUTERS/MOHAMMAD ISMAIL

Η επαρχία Νουριστάν, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι μια από τις λιγότερο ασφαλείς περιοχές του Αφγανιστάν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τρεις από τις επτά περιφέρειες της επαρχίας Νουριστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν κλείσει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα της επαρχίας, δήλωσε την Τετάρτη ένας αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή, αν δεν δράσει άμεσα η κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή οι περιφέρειες Κάμντες, Ουάιγκαλ και Μπαργκ-ε-Μάταλ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ζάχερ Μπάχαντ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη του Νουριστάν.

«Οι δραστηριότητες των ανταρτών έχουν διπλασιαστεί μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την επαρχία πέρσι», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος έχει μεταβεί στην Καμπούλ για να κάνει έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.

Τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα δεν έχουν παραδοθεί στις περιφέρειες αυτές από τον Ιούλιο, οπότε οι αντάρτες έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στις περιοχές.

Έκτοτε οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σημείωσε ο Μπάχαντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, 50 κιλά αλεύρι κοστίζουν 150 δολάρια, τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι στην Καμπούλ, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν πλέον φάρμακα.

Η επαρχία Νουριστάν, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι μια από τις λιγότερο ασφαλείς περιοχές του Αφγανιστάν.

Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι έως και 40 από τις 400 περιφέρειες της χώρας είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή