Έτοιμο να απελευθερώσει τον πρώην υπαρχηγό των αφγανών Ταλιμπάν το Πακιστάν

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 19:33
UPD:19:38
A- A A+

Τον πρώην υπαρχηγό των Ταλιμπάν, μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, θα απελευθερώσει το Σάββατο το Πακιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Εκπρόσωπος της πακιστανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η κίνηση «γίνεται ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια συμφιλίωσης εντός του Αφγανιστάν».

Ο μουλάς Μπαραντάρ είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι ίδρυσαν το κίνημα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 1994.

Αποτέλεσε κεντρικό μοχλό της εξέγερσης των ισλαμιστών ανταρτών μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το 2001.

Ο κ. Μπαραντάρ συνελήφθη στο Καράτσι του Πακιστάν, το 2010.

Μυστικές συνομιλίες

Αφγανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει τότε ότι ο μουλάς διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες για ειρήνευση με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και είχαν κατηγορήσει το Πακιστάν ότι τις σαμπόταρε, ώστε να ελέγξει το ίδιο τη διαδικασία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το πού θα σταλεί ο μουλάς Μπαραντάρ μετά την απελευθέρωσή του, ωστόσο θεωρείται πρόσωπο - κλειδί στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για κατάθεση των όπλων από τους ισλαμιστές μαχητές.

Το Αφγανιστάν τον θέλει πίσω στη χώρα, ωστόσο πακιστανικές πηγές τον θέλουν να αποστέλλεται πιθανότατα στη Σαουδική Αραβία ή στην Τουρκία.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν είχε αποκαλύψει ότι μέσα στον προηγούμενο χρόνο, οι αρχές της χώρας είχαν απελευθερώσει περί τους 26 Ταλιμπάν.

Κάλεσμα στο Πακιστάν για διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας είχε απευθύνει, σε επίσκεψή του στη χώρα τον Αύγουστο, και ο αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή