Ιράν: «Ιστορική ευκαιρία να λυθεί το ζήτημα των πυρηνικών»

Τοποθέτηση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών μέσω των κοινωνικών δικτύων
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 17:03
UPD:17:08
REUTERS/POOL

Ο κ. Ζαρίφ (φωτογραφία αρχείου) αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στην Νέα Υόρκη τους ομολόγους του της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

A- A A+

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν έχουν μια «ιστορική ευκαιρία να ρυθμίσουν το πυρηνικό ζήτημα» της Τεχεράνης.

«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για να ρυθμίσουμε το πυρηνικό ζήτημα, αλλά οι χώρες της ομάδας “5+1” πρέπει να προσαρμόσουν την στάση τους για να ανταποκρίνεται καλύτερα στη νέα ιρανική προσέγγιση», σημείωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο κ. Ζαρίφ αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στην Νέα Υόρκη τους ομολόγους του της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφχάμ, δήλωσε την Τρίτη ότι η συνάντηση θα αποτελέσει «ένα νέο ξεκίνημα στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις και ένα βήμα μπροστά».

Ωστόσο, στη σελίδα του στο Facebook ο κ. Ζαρίφ προειδοποίησε να μην υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία όσον αφορά τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης.

EURONEWSGREEK

«Οφείλω να πω ότι στην εξωτερική πολιτική είναι απαραίτητο να επιδεικνύουμε υπομονή, ηρεμία, λεπτότητα, όπως και να κάνει κανείς κινήσεις τις οποίες έχει σταθμίσει και έχει σκεφτεί έχοντας έναν στόχο», ανέφερε στο Facebook ο κ. Ζαρίφ και προσθέτει: «Δεν μπορεί κανείς να αναμένει να ρυθμιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί σε μία ή περισσότερες συναντήσεις».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή