«Ραντεβού» Ιράν - μεγάλων δυνάμεων στη Ν. Υόρκη για το πυρηνικό πρόγραμμα

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, εντός της εβδομάδας
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 18:43
UPD:18:53
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Η κ. Άστον συναντήθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, με τον κ. Ζαρίφ για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα συναντήσει εντός της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη τους ομολόγους του των έξι μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

Ο κ. Ζαρίφ θα μετάσχει σε μια σύνοδο της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γερμανία), η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί την Πέμπτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διευκρίνισε η ίδια.

Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα το βράδυ στο πρακτορείο Reuters.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Η δήλωση της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η κ. Άστον, η οποία συναντήθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, με τον κ. Ζαρίφ για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι μίλησαν «για έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων, τα οποία επικεντρώνονται στο πυρηνικό ζήτημα» και σημείωσε ότι είχαν «μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ πρόσθεσε, εξάλλου, ότι σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τον Οκτώβριο.

«Αυτό που επιδιώξαμε σήμερα ήταν δυναμισμός και αποφασιστικότητα για να προσπαθήσουμε και να προωθήσουμε τις συνομιλίες μας, πολλά πράγματα πηγάζουν από αυτό», κατέληξε η κ. Άστον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή