Διθυραμβικά σχόλια για την Μέρκελ στον ευρωπαϊκό Τύπο

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 12:52
UPD:12:58
EPA/JUAN CARLOS HIDALGO
A- A A+

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκεται ο εκλογικός θρίαμβος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ. Διθυραμβικά σχόλια για την γερμανίδα καγκελάριο φιλοξενούνται ακόμη και σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Για «νίκη ιστορικών διαστάσεων» κάνει λόγο η ισπανική El Mundo. «Χωρίς ίχνος υπερβολής μπορεί να πει κανείς ότι η νίκη της Μέρκελ είναι ιστορική… Χαρακτηρίζεται από το ότι κέρδισε τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες και ότι είναι η μόνη επικεφαλής μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που επανεξελέγη σε περίοδο κρίσης. Οι Γκόρντον Μπράουν, Μπερλουσκόνι, Σαρκοζί και Θαπατέρο αναγκάστηκαν να παραδώσουν την εξουσία. Κλειδί της επιτυχίας της η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας με το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε.», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο αιώνας της Μέρκελ» τιτλοφορείται το σχόλιο της βρετανικής Guardian για τις γερμανικές εκλογές. «Στηρίξτε τη μητέρα του έθνους, αυτό ήταν το μήνυμα το γερμανών ψηφοφόρων… Το αποτέλεσμα είναι σαφές. Η Μέρκελ έλαβε ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει τη Γερμανία. Ο τρόπος που θα το κάνει δεν αφορά μόνο τους Γερμανούς, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη περιλαμβανομένης και της Μ. Βρετανίας», σημειώνει ο βρετανός σχολιαστής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους λόγους που οδήγησαν στην εκλογική επιτυχία της Μέρκελ εστιάζει από την πλευρά της η βελγική De Morgen. «Μπορεί η πολιτική αυστηρής λιτότητας και της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας να θεωρούνται αμφιλεγόμενα πρότυπα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά στη χώρα της η Μέρκελ θαυμάζεται για την σταθερότητα και την προβλεψιμότητά της. Μπορεί να είναι βαρετό, αλλά δεν είναι η κατάλληλη εποχή για περιπέτειες. Για άλλη μια φορά τα αισθήματα και η ψυχολογία έκριναν το αποτέλεσμα», παρατηρεί ο βέλγος αρθρογράφος.

Αντίθετη είναι η άποψη της γαλλικής εφημερίδας L΄Ηymanite, οργάνου του ΚΚ Γαλλίας. «Η επανεκλογή Μέρκελ στην καγκελαρία θα κάνει χειρότερο το κακό που μαστίζει την ΕΕ. Ενισχυμένη από το αποτέλεσμα θα παραμείνει άκαμπτη σε περίπτωση που οι λαοί δεν αναμειχθούν. Δεν έγινε στη Γαλλία όταν ο Φρανσουά Ολάντ πολύ γρήγορα ξέχασε τις υποσχέσεις του για αναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή