Μόνιμες περιπολίες του ρωσικού ναυτικού στην Αρκτική

Για τη διασφάλιση των φυσικών πόρων
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 12:05
UPD:12:06
RIA Novosti

Η ναυαρχίδα του Βορείου Στόλου Pyotr Velikiy.

A- A A+

Αξιωματούχοι του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ανακοίνωσαν ότι στο εξής πλοία θα περιπολούν σε μόνιμη βάση στον Αρκτικό Ωκεανό, μετά από τη διάνοιξη των θαλάσσιων οδών λόγω της τήξης των πάγων. Στόχος είναι «η διασφάλιση της νόμιμης πρόσβασης της Ρωσίας στους φυσικούς πόρους» της περιοχής.

Η ανακοίνωση έγινε αφότου ολοκληρώθηκε με θριαμβευτικό τρόπο η έλευση στον Αρκτικό Ωκεανό ρωσικού στολίσκου, του οποίου ηγήθηκε η ναυαρχίδα του Βορείου Στόλου Pyotr Velikiy. Την έναρξη των μόνιμων περιπολιών σηματοδότησε ο διάπλους του στολίσκου από το περίφημο Βόρειο Πέρασμα.

Το Κρεμλίνο είχε προαναγγείλει εδώ και χρόνια την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Οι ανακοινώσεις είχαν προκαλέσει την ανησυχία των υπολοίπων χωρών που διεκδικούν τμήμα των υδάτων πέρα από τη ρωσική ΑΟΖ. «Πρόκειται για ρωσικές ακτογραμμές, σε τελική ανάλυση», αναγνώρισε μιλώντας στους New York Times ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία Τζέιμς Κόλινς. «Δεν θα τις φυλάξει κανείς άλλος.»

EURONEWSGREEK

Ο στολίσκος, ο οποίος συνοδεύεται από τέσσερα πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, θα λάβει μέρος σε γυμνάσια ανοιχτά των Νέων Σιβηριανών Νήσων, μεταξύ της Θάλασσας Λάπτεφ και της Ανατολικής Σιβηριανής Θάλασσας. «Πρόκειται για την πρώτη δοκιμασία που όρισαν ο ρώσος πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας για την ανάπτυξη και την τελειοποίηση των δρομολογίων της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αρκάντι Μπαχίν.

Η Βόρεια Θαλάσσια Οδός, ανοιχτά των βόρειων ακτών της Ρωσίας, συνδέει την Ευρώπη με την Ασία προσφέροντας νέες προοπτικές για το θαλάσσιο εμπόριο καθώς οι πάγοι υποχωρούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό με την άνοδο των θερμοκρασιών. Τρία χρόνια μετά από τη διέλευση του πρώτου εμπορικού πλοίου, 46 πλοία χρησιμοποίησαν πέρυσι τη θαλάσσια οδό, ενώ φέτος ο αριθμός τους αναμένεται να είναι δεκαπλάσιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή