Παρίσι: Συμφωνία Γαλλίας - Βρετανίας - ΗΠΑ για «σκληρό» ψήφισμα για τη Συρία

Ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 12:33
UPD:14:36
EPA/YOAN VALAT

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (αριστερά) και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Παλάτι των Ηλυσίων.

A- A A+

«Ισχυρό και λεπτομερειακό» ψήφισμα του ΟΗΕ για το ζήτημα του συριακού χημικού οπλοστασίου συμφώνησαν να επιδιώξουν Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, σε τριμερείς συνομιλίες τις οποίες είχαν στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, το ψήφισμα θα πρέπει να εμπεριέχει ακριβείς και αυστηρές ημερομηνίες και προθεσμίες για την παράδοση των χημικών όπλων της Συρίας.

EURONEWS
EURONEWSGREEK

Η ανακοίνωση ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των τριών χωρών, καθώς και του γάλλου προέδρου, δύο ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τον διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ, η οποία έχει αποτρέψει προς το παρόν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του από αμερικανικής πλευράς.

Λαβρόφ: Να αναγκαστεί η συριακή αντιπολίτευση να έλθει στη «Γενεύη 2»

EURONEWSGREEK

Ήλθε η ώρα η συριακή αντιπολίτευση να εξαναγκαστεί να προσέλθει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη και όχι απλώς να την καλούμε να το πράξει, δήλωσε τη Δευτέρα, μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο ρώσος ομολόγός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ το οποίο να απειλεί τη Συρία με χρήση βίας από τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με το χημικό της οπλοστάσιο σημαίνει «ελλειμματική κατανόηση» της συμφωνίας Ρωσίας – ΗΠΑ για το ζήτημα.

Κέρι: «Συνέπειες» αν δεν συμμορφωθεί ο Άσαντ

REUTERS

ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία συμφωνούν ότι η Συρία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με ψήφισμα του ΟΗΕ για την παράδοση του ελέγχου του χημικού της οπλοστασίου, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Εάν ο σύρος ηγέτης αποτύχει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τις οποίες θα αναλάβει, συμφωνήσαμε όλοι -και αυτό περιλαμβάνει και τη Ρωσία- ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», σημείωσε ο κ. Κέρι, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μαζί με το βρετανό και το γάλλο ομόλογό του.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή