Σκεπτικισμός στην Άγκυρα για τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 19:18
UPD:19:32
REUTERS/MURAD SEZER

Φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

A- A A+

Σκεπτικισμό για την επιτυχία της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας εξέφρασε σήμερα η Άγκυρα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από το συριακό καθεστώς.

«Η Τουρκία χαίρεται, από θέση αρχής, για την καταστροφή όλων των όπλων μαζικής καταστροφής στον κόσμο, και των χημικών ιδιαίτερα, στην περιοχή μας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση στην οποία όμως συμπληρώνονται τα εξής:

«Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, που μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Συρία, καλεί τη διεθνή κοινότητα να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, η οποία δεν πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από το συριακό καθεστώς (...) προκειμένου να επιδιώξει να κερδίσει χρόνο ώστε να διαπράξει νέες σφαγές».

Η Άγκυρα εκτιμά εξάλλου πως το χρονοδιάγραμμα που προωθήθηκε για την εξάλειψη του συριακού οπλοστασίου είναι «μακρύ».

Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε, επικαλούμενο τουρκικές πηγές, πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου προσκλήθηκε σήμερα από τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για μία συνάντηση τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα για ένα γεύμα εργασίας, αφιερωμένο κυρίως στο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνεται από τη Γαλλία στα Ηνωμένα Έθνη για τη Συρία.

Το πρακτορείο δεν διευκρινίζει κατά πόσον ο τούρκος υπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα ή αν θα συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο αυτής της τριμερούς συνάντησης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή