Εξέταση γραφής εντοπίζει το Πάρκινσον στα πρώτα του στάδια

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 23:19
SHUTTERSTOCK

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι υπήρχαν βασικές διαφορές ανάμεσα στους υγιείς και τους ασθενείς, καθώς οι τελευταίοι έκαναν πιο μικρά γράμματα, πίεζαν το στυλό περισσότερο και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να γράψουν κάθε γράμμα.

A- A A+

Μια μέθοδο για τον έγκαιρο εντοπισμό του Πάρκινσον ανέπτυξαν επιστήμονες από το Ισραήλ, οι οποίοι μελέτησαν τις αλλαγές που παρουσιάζουν οι ασθενείς στον γραφικό τους χαρακτήρα!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάιφα και το νοσοκομείο Ραμπάμ εξέτασαν τον γραφικό χαρακτήρα ασθενών και υγιών ατόμων και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές που διαφαίνονται όταν η νόσος κάνει την εμφάνισή της αλλά δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή, βοηθούν τους γιατρούς να προλάβουν την εξέλιξή της.

Το βασικό διαγνωστικό εργαλείο που υπάρχει σήμερα δεν είναι άλλο από την ικανότητα του γιατρού να εντοπίσει τα κλινικά συμπτώματα, τα οποία όμως όταν εντοπιστούν είναι ήδη αργά, αφού η νόσος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η εξέταση του γραφικού χαρακτήρα έγινε με τη χρήση απλού χαρτιού που είχε τοποθετηθεί σε έναν ηλεκτρονικό πίνακα και με στυλό που διέθετε αισθητήρες που ήταν ευαίσθητοι στην πίεση που ασκεί η επαφή του στυλό με την επιφάνεια του χαρτιού.

Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος των γραμμάτων, τον χρόνο που χρειάστηκε καθένας από τους συμμετέχοντες για να γράψει, αλλά και το πόσο πίεζε το στυλό πάνω στο χαρτί.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι υπήρχαν βασικές διαφορές ανάμεσα στους υγιείς και τους ασθενείς, καθώς οι τελευταίοι έκαναν πιο μικρά γράμματα, πίεζαν το στυλό περισσότερο και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να γράψουν κάθε γράμμα.

Μάλιστα, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν ο χρόνος που οι ασθενείς κρατούσαν το στυλό στον αέρα κάθε φορά που έγραφαν ένα γράμμα και προτού γράψουν το επόμενο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Sara Rosenblum, το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς δείχνει ότι οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν την επόμενη κίνησή τους, που δεν είναι άλλη από το γράψιμο του γράμματος που ακολουθεί. Ωστόσο, οι υγιείς δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για αυτό, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι γνωστικές τους ικανότητες.

«Οι αλλαγές στον γραφικό χαρακτήρα μπορεί να εμφανιστούν αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση του Πάρκινσον και γι’ αυτό ανήκουν στα σημάδια που εμφανίζονται νωρίς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή