Νόμος που απαγορεύει στους χρήστες του Ίντερνετ να συζητούν ζητήματα της επικαιρότητας online τέθηκε σε ισχύ στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με το αποκαλούμενο «διάταγμα 72», οι χρήστες των blogs και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν για το διαμοιρασμό άρθρων ειδησεογραφίας, αλλά μόνο για προσωπικές πληροφορίες. Επίσης, όπως αναφέρει το BBC, στο πλαίσιο του ίδιου νόμου, οι ξένες εταιρείες οφείλουν να διατηρούν τους τοπικούς τους servers εντός της χώρας.
Το «διάταγμα 72» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το μονοκομματικό κομμουνιστικό πολιτικό σύστημα του Βιετνάμ ασκεί αυστηρό έλεγχο στα media της χώρας, ενώ αυτό έτος «είδε» πολλούς bloggers και ακτιβιστές να καταδικάζονται για δραστηριότητα που «στρεφόταν εναντίον του κράτους».
Όπως διευκρινίζεται από τον εν λόγω νόμο, υπηρεσίες όπως το Twitter και το Facebook πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη «δημοσίευση και την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών», ενώ απαγορεύεται η δημοσίευση online υλικού που «αντιτίθεται» στην κυβέρνηση του Βιετνάμ ή «θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».
Σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», που ασχολείται με θέματα ελευθερίας του Τύπου διεθνώς, το εν λόγω διάταγμα θα στερήσει μόνιμα τους πολίτες του Βιετνάμ από την «ανεξάρτητη και ελεύθερη πληροφόρηση» που μπορεί κανείς να βρει σε blogs και forums. Επίσης, η Asia Internet Coalition, που εκπροσωπεί εταιρείες του χώρου που δραστηριοποιούνται στην Ασία, κάνει λόγο για μία κίνηση που θα «πνίξει» την καινοτομία και θα αποθαρρύνει επιχειρήσεις από το να δραστηριοποιηθούν στο Βιετνάμ, ενώ η Human Rights Watch έχει εκφράσει φόβους για «επιλεκτικές διώξεις» πολιτών που αντιτίθενται στην κυβέρνηση.
Το διάταγμα 72 υπογράφτηκε στις 15 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Νγκουγιέν Ταν Ντανγκ και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς. Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφόρησης και Επικοινωνίας της χώρας, ο νόμος- που στην ουσία απαγορεύει τη δημοσίευση υλικού από ιστοσελίδες ΜΜΕ ή κυβερνητικών υπηρεσιών σε προσωπικές σελίδες- στόχος είναι η πρόληψη της εξάπλωσης ψευδών πληροφοριών online, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να βρουν «σωστές και ξεκάθαρες πληροφορίες» στο Ίντερνετ, καθώς και να προστατέψει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των υπηρεσιών ΜΜΕ.