Μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του κινεζικού Ίντερνετ

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 15:23
UPD:15:24
REUTERS/PICHI CHUANG
A- A A+

Για τη μεγαλύτερη στα χρονικά επίθεση κατά του κινεζικού Ίντερνετ κάνουν λόγο δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου, επικαλούμενα ανακοίνωση του China Internet Network Information Centre.

Σύμφωνα με το PhysOrg, , η εθνική domain name resolution service δέχτηκε μεγάλης κλίμακας επίθεση distributed denial of service (DDOS-«υπερφορτώνουν» τους servers με μεγάλο αριθμό αιτημάτων/online δραστηριότητας- τις περισσότερες φορές προέρχονται από δίκτυα υπολογιστών που έχουν «καταληφθεί» από κακόβουλο λογισμικό) για διάστημα δύο ωρών νωρίς την Κυριακή. Η εν λόγω κινεζική υπηρεσία ασχολείται με τις ιστοσελίδες με την κατάληξη .cn.

Δεύτερο κύμα επίθεσης, δύο ώρες μετά, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη του είδους της, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν υποθέσεις ή ενδείξεις σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν- εικάζεται ότι ενδεχομένως να πρόκειται για κάποια ομάδα χάκερ, ή ακόμη και για ένα μεμονωμένο άτομο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η επίθεση «έριξε» τμήμα του κινεζικού Ίντερνετ, και ξεκίνησε στις 2 πμ το πρωί της Κυριακής, ενώ το δεύτερο «κύμα» ακολούθησε στις 4 πμ. Το China Internet Network Information Centre ζήτησε συγγνώμη από τους χρήστες, ενώ στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως εργάζεται με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών του.

Το πρόβλημα είχε λυθεί ως τη Δευτέρα, καθώς οι Κινέζοι χρήστες του Ίντερνετ μπορούσαν να έχουν ξανά πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Weibo. Σύμφωνα με την εταιρεία CloudFlare, που ασχολείται με υπηρεσίες ασφαλείας και παρακολούθησης της απόδοσης του Web, παρατηρήθηκε πτώση 32% του traffic σε χιλιάδες ιστοσελίδες του κινεζικού domain στο δίκτυό της κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σε σχέση με 24 ώρες πριν.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για έντονη επιθετική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο (ειδικά κατά αμερικανικών εταιρειών και υπηρεσιών), η οποία φέρεται να προέρχεται από κυβερνητικούς φορείς και τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις- κάτι το οποίο η κινεζική κυβέρνηση διαψεύδει, λέγοντας πως η Κίνα αποτελεί στόχο επιθέσεων, όχι αυτουργό.

Προτεινόμενα για εσάς