Θεραπεία με λέιζερ προστατεύει την όραση στους διαβητικούς

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 10:45
UPD:10:45
Shutterstock

Τη νέα θεραπεία έχουν δοκιμάσει ήδη ασθενείς στη Βρετανία, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν καθόλου πόνο, ότι η βελτίωση ήταν αισθητή αμέσως μετά την επέμβαση και πως δεν χρειάστηκαν χρόνο για να αναρρώσουν.

A- A A+

Μια νέα θεραπεία που προλαμβάνει την απώλεια της όρασης στους διαβητικούς έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Βρετανία.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου Λονδίνου, η θεραπεία γίνεται με ακτίνες λέιζερ χαμηλής θερμοκρασίας και αποτρέπει την απώλεια της όρασης, ενώ παράλληλα αφήνει ανέπαφο τον ιστό που βρίσκεται γύρω από το σημείο που έχει προκληθεί η βλάβη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, η θεραπεία ξεκινά με ειδικές σταγόνες για τη διαστολή της κόρης του ματιού και στη συνέχεια με άλλες, οι οποίες περιέχουν τοπικό αναισθητικό.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός τοποθετεί στο μάτι έναν φακό επαφής και χρησιμοποιεί το λέιζερ, το οποίο φτάνει στο πίσω μέρος του ματιού, όπου βρίσκονται τα αγγεία που ευθύνονται για το πρόβλημα.

Η απώλεια της όρασης ανήκει στις συχνότερες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2, επειδή προκαλεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή τον σχηματισμό μικροσκοπικών εύθραυστων αγγείων στο πίσω μέρος του ματιού, τα οποία σπάνε προκαλώντας προβλήματα στην όραση.

Χάρη στη νέα θεραπεία, οι «ρωγμές» που προκαλούνται στα αγγεία σφραγίζονται από το λέιζερ, γεγονός που προλαμβάνει την απώλεια της όρασης.

Τη νέα θεραπεία έχουν δοκιμάσει ήδη ασθενείς στη Βρετανία, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν καθόλου πόνο, ότι η βελτίωση ήταν αισθητή αμέσως μετά την επέμβαση και πως δεν χρειάστηκαν χρόνο για να αναρρώσουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποιούν τη θεραπεία, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, επειδή τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας συνήθως είναι ασαφή και δεν εντοπίζονται εγκαίρως χωρίς τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο.

«Η θεραπεία χορηγείται προτού χαθεί η όραση και έτσι η βλάβη διορθώνεται και σταματά η επιπλέον ζημιά που προκαλεί η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, προτού ο ασθενής καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα στην όρασή του», είπε στη Daily Mail ο δρ Bobby Qureshi.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή