Μια νέα κατηγορία, αυτή της «συνέργειας σε δολοφονία», απαγγέλθηκε στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.
Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου είχε διατάξει την παράταση της κράτησης του Μόρσι για άλλες 15 ημέρες, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την συμμετοχή του σε «βίαιες ενέργειες», όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Η υπόθεση αυτή αφορά τις διαδηλώσεις που είχαν σημειωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει υπό κράτηση για το διάστημα αυτό ώστε να ερευνηθούν οι κατηγορίες της «συνέργειας σε δολοφονία» και των «βασανιστηρίων» σε βάρος διαδηλωτών.
Στα τέλη του 2012 χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, στο Κάιρο, διαμαρτυρόμενοι για ένα διάταγμα που είχε εκδώσει ο Μόρσι, τον οποίο κατηγορούσαν ότι ήθελε να εξισλαμίσει τη νομοθεσία της χώρας.
Ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου και έκτοτε κρατείται σε μυστική τοποθεσία. Πολλά άλλα μέλη της Αδελφότητας επίσης έχουν συλληφθεί ή αναζητούνται από τις αρχές.
Νωρίτερα, πηγές των υπηρεσιών Ασφαλείας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο έκαναν γνωστό πως τουλάχιστον 25 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Σινά όταν ένοπλοι, οι οποίοι πιστεύεται πως ανήκουν σε ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα, εκτόξευσαν ρουκέτα κι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον δύο μικρών λεωφορείων της αστυνομίας που κατευθυνόταν στην πόλη Ράφα, όπου βρίσκεται η μεθοριακή διέλευση προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Πάντως, το απόγευμα, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι δήλωσε από το Χαρτούμ πως η Αίγυπτος βρίσκεται «σε καλό δρόμο».
Ως γνωστόν, η προσωρινή αιγυπτιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει διεθνείς επικρίσεις μετά την αιματοχυσία κατά τη διάλυση καθιστικών διαμαρτυριών υποστηρικτών του Μόρσι. Πάνω από 800 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα οπαδοί του Μόρσι, έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο από την περασμένη Τετάρτη.
«Υπάρχει μία κρίση, όντως, όμως εμείς είμαστε σε καλό δρόμο κι έχω εμπιστοσύνη για το μέλλον», δήλωσε ο Φάχμι, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σουδανό ομόλογό του Άλι Κάρτι.
«Κύριος γνώμονάς μας είναι η εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Αίγυπτος πρόκειται να πορευθεί βάσει του «οδικού χάρτη», που έθεσε ως αρχή ο στρατός όταν ανέτρεψε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου.
«Το μελλοντικό πολιτικό σύστημα της Αιγύπτου θα είναι ένα δημοκρατικό καθεστώς, ανοικτό προς όλους, βάσει των θεσμικών κανόνων που σύντομα θα θεσπισθούν», συμπλήρωσε ο πρώην πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, ο οποίος στο Σουδάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη αποστολή από της αναλήψεως των καθηκόντων του.
Όποιος καταφύγει στη χρήση βίας θα αναγκασθεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις του «σύμφωνα προς τους νόμους» και δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Αιγύπτου, κατέληξε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο