Ε.Ε.: Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ την Τετάρτη για την Αίγυπτο

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 15:37
UPD:17:43
EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Σε έκτακτη συνεδρίαση συνέρχονται την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση.

Η απόφαση ελήφθη με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης των πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τα θέματα ασφαλείας, ενώ συνεχίζεται η κρίση ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και τους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των 28 χωρών της ΕΕ θα εξετάσουν τις εν δυνάμει επιλογές για να υπάρξει αντίδραση στην επιδείνωση της κρίσης που σημειώθηκε αυτές τις τελευταίες ημέρες και για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο η ΕΕ «να επανεξετάσει τις σχέσεις της» με το Κάιρο σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία.

Η μία από τις επιλογές είναι η διακοπή της οικονομικής βοήθειας, τη στιγμή που η ΕΕ ενέκρινε στα τέλη του 2012 ένα πρόγραμμα 5 δισ. δολαρίων υπέρ της Αιγύπτου για την περίοδο 2012-2014.

Ωστόσο ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έχει προειδοποιήσει ότι μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. «Η βοήθειά μας έγκειται κυρίως στην υποστήριξη των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν θα ήταν φρόνιμο να την σταματήσουμε τώρα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

EURONEWSGREEK

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την νότια Μεσόγειο Μπερναρδίνο Λεόν, μετά το πέρας της σύσκεψης με τους πρέσβεις της Ένωσης, ανέφερε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σκοπεύει να προτείνει διάφορους τρόπους αντίδρασης στην επιδεινούμενη κατάσταση στην Αίγυπτο.

«Καμία από τις εναλλακτικές πιθανότητες δεν εξαιρέθηκε σήμερα» είπε. Ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει πως «εγώ προσωπικά δεν άκουσα το παραμικρό για κυρώσεις», υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ επιθυμεί να παραμείνει «κύριος συνομιλητής» και να «διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή