Αίγυπτος: Νεκροί 24 αστυνομικοί στη χερσόνησο του Σινά

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 09:52
UPD:12:45
EPA/SAFA SABER

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Τουλάχιστον 24 αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη στη χερσόνησο του Σινά. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενέδρα ανταρτών.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, από και προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το κλείσιμο του περάσματος για απροσδιόριστο διάστημα, είχε ανακοινωθεί και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο άνοιξε εν μέρει το Σάββατο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου μίλησε για επίθεση τρομοκρατών με ρουκέτες κατά δύο μικρών λεωφορείων στα οποία επέβαιναν αστυνομικοί, με τελικο προορισμό τη Ράφα.

EURONEWSGREEK

 Ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει βάσεις στη χερσόνησο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο και κατοικείται από Βεδουίνους. Ο σχέσεις τους είναι ιστορικά κακές με την κεντρική εξουσία στο Κάιρο. 

Από τον Ιούλιο, οι αρχές της Αιγύπτου ανέπτυξαν ενισχύσεις στη χερσόνησο για να αντιμετωπίσουν τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Νεκροί από ασφυξία ισλαμιστές κρατούμενοι

Την Κυριακή, εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία μετά τη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία για να αποτρέψει απόπειρα απόδρασης.

Το επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και οι 36 κρατούμενοι, όλοι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πέθαναν από ασφυξία λόγω των δακρυγόνων και των βομβών αερίου που έπεσαν μέσα στο όχημα, με το οποίο μεταφέρονταν σε φυλακή κοντά στο Κάιρο.

EURONEWSGREEK

Η συμμαχία των ισλαμιστών ενάντια στο πραξικόπημα, η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, κατά της αποπομπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, κατήγγειλε τη «δολοφονία» των κρατουμένων και ανέφερε ότι 52 κρατούμενοι είναι νεκροί.

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών

EURONEWSGREEK
Ε.Ε. και ΗΠΑ επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το στρατό να ελέγχει τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, ενώ το υπουργείο Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα είναι πλέον κλειστά μετά από τις ώρες της προσευχής, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών του Μόρσι έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένα και αιματηρά επεισόδια τις τελευταίες ημέρες με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ χιλιάδες ισλαμιστές έχουν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή