Τσουχτερά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 13:11
UPD:15:47
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε την υπουργική απόφαση που περιέχει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

A- A A+

Στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού (10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) αυξάνονται με υπουργική απόφαση τα πρόστιμα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

«Τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά», διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης για το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων.

«Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός, ενώ όπως διευκρίνισε, «οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Με το νέο σύστημα», υποστήριξε, «σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων».

Ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε πως οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές, ωστόσο, όπως είπε, η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας. 

Τέλος, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να προασπίσει τόσο την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων «που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού».

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιμετωπίζουν τον καρκίνο της «μαύρης εργασίας» με ληγμένες ασπιρίνες

Καυστικό ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε για τις ανακοινώσεις του υπουργείου, ο αρμόδιος τομεάρχης και βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.

«Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί με ληγμένες ασπιρίνες να γιατρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό καρκίνο της αδήλωτης, 'μαύρης' και ανασφάλιστης εργασίας, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετέτρεψαν με τις πολιτικές τους σε γενικευμένο φαινόμενο, το οποίο αποτελεί πλέον δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στρατούλης κατηγόρησε τον υπουργό και τη δικομματική κυβέρνηση ότι κοροϊδεύουν τον λαό «με ανακοίνωση δήθεν μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, όταν την ίδια στιγμή έχουν διαλύσει, ακόμη και με διαθεσιμότητες, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ, όταν έχουν αφαιρέσει κάθε νομική προστασία από τους επιθεωρητές εργασίας και τους ελεγκτές του ΙΚΑ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έναντι παρανομούντων εργοδοτών, οι οποίοι με αβάσιμες καταγγελίες μπορούν να τους στείλουν σε αργία και απόλυση, και όταν τους έχουν στερήσει ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης για να διενεργήσουν ελέγχους σε χώρους εργασίας».

Η μνημονιακή κυβέρνηση έχει διαλύσει και καταστρέψει τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που έχουν ως αρμοδιότητα την καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην εργασία και την ασφάλιση, υποστηρίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι' αυτό «πρέπει επειγόντως να φύγει, προτού καταστρέψει ολοκληρωτικά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα μας».

ΔΗΜΑΡ: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα οι ανακοινώσεις του υπουργείου

Η ανάσχεση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη ενός ενισχυμένου, ενεργού και αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού – Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας , επισημαίνει με τη σειρά της η Δημοκρατική Αριστερά που χαρακτηρίζει επικοινωνιακό πυροτέχνημα τις ρυθμίσεις του υπουργού Εργασίας για τα «υψηλά πρόστιμα» και τις νέες ρυθμίσεις, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή