Περισσότερες απολύσεις από ό,τι προσλήψεις κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» το πρώτο 8ήμερο του Αυγούστου σε επιχειρήσεις εστίασης και καταλύματα που δραστηριοποιούνται σε περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος.
Το συγκεκριμένα ευρήματα οδήγησαν τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να δώσει εντολή στους αρμόδιους φορείς (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ, Οικονομική Αστυνομία) για διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελούνται παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Συγκεκριμένα, εν μέσω έντονης τουριστικής δραστηριότητας, αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις παρατηρήθηκαν σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου σε περιοχές στα νότια της Αττικής (εστίαση - καταλύματα), στην Ανατολική Αττική (καταλύματα), στη Θάσο (καταλύματα), στη Ζάκυνθο (καταλύματα), στη Χαλκιδική (καταλύματα), στη Μεσσηνία (καταλύματα) και στην Ηλεία (καταλύματα).
Επίσης, στην Κάλυμνο το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή από 1-7-2013 μέχρι 8-8-2013 κάτι που, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργσαίας, «δεν θεωρείται συμβατό αφενός με την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και με τα συγκριτικά στοιχεία ροών απασχόλησης στα άλλα νησιά του Αιγαίου».
«Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, τα ευρήματα της "Εργάνης", έδειξαν ότι έχουμε περισσότερες απολύσεις απ’ ότι προσλήψεις σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
«Για τις συγκεκριμένες περιοχές, έδωσα εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου να ελέγξουν τις εν λόγω επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
«Επίσης, συνέχισε ο κ. Βρούτσης, «από τα συγκριτικά στοιχεία ροών απασχόλησης διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις σε νησί του Αιγαίου κινούνται σαν να μην έχει υπάρξει καλοκαιρινή περίοδος».