Αίγυπτος: «Ανταλλαγή πυρών» σε τέμενος στο Κάιρο

Μεταξύ οπαδών του Μόρσι και δυνάμεων ασφαλείας
Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 15:27
UPD:17:24
REUTERS/MUHAMMAD HAMED

Στρατιώτες εισήλθαν στο τέμενος αλ-Φατέχ μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι και μελών των δυνάμεων ασφαλείας στην πλατεία Ραμσί στο Κάιρο.

A- A A+

Πυρά με τις δυνάμεις ασφάλειας ανταλλάσσουν εκατοντάδες οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι μέσα σε τζαμί στο Κάιρο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για το τζαμί Φατχ, όπου η αστυνομία κάνει επίσης εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Είκονες που μετάδωσε ο ιδιωτικός σταθμός CBC έδειχναν κάποιον να πυροβολεί από τον μιναρέ του τεμένους αλ Φατέχ στη πλατεία Ραμσί, όπου έχουν οχυρωθεί υποστηρικτές του Μόρσι.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφερε νωρίτερα ότι χιλιάδες οπαδοί της ήταν παγιδευμένοι μέσα στο τέμενος.

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν το πρωί, χωρίς να προσφύγουν στη βία, στο τέμενος.

EURONEWSGREEK
Κάιρο: Διαπραγματεύσεις για την εκκένωση τεμένους

Στο τέμενος αλ-Φατέχ στην πλατεία Ραμσή του Καΐρου, μεταφέρθηκε η ένταση στην Αίγυπτο. Εκεί έχουν καταφύγει, σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου χίλιοι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι βρίσκονται εντός τους τεμένους διαπραγματεύονται την ασφαλή αποχώρησή τους.

Το ιδιωτικό αιγυπτιακό κανάλι ONTV Live έδειξε εικόνες όπου διακρίνονταν οι στρατιώτες να μπαίνουν στο τέμενος Αλ Φάτεχ, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε στην ιστοσελίδα του εικόνες από το εσωτερικό του τεμένους. Οι στρατιώτες φαίνεται ότι διαπραγματεύονταν με τους διαδηλωτές την αποχώρησή τους από το χώρο.

Διαδηλώτρια που βρίσκεται μέσα στο τέμενος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι ζητούν να μην συλληφθούν, ούτε να δεχτούν επίθεση από τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί, με εχθρικές διαθέσεις, έξω από το τέμενος.

Την ίδια ώρα, έκρηξη σημειώθηκε στο προξενείο της Αιγύπτου στη Βεγγάζη της Λιβύης, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν προκληθεί μόνο ζημιές.

EURONEWSGREEK

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, σε όλη την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα.

«Χρησιμοποιούν πολυβόλα εναντίον αμάχων. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί, από όσο γνωρίζω, ως μια ειρηνική διαδήλωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο αλ Τζαζίρα «Είναι το καθήκον κάθε κυβέρνησης να επιβάλει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», συμπλήρωσε.

EURONEWSGREEK
Αίγυπτος: Τη διάλυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προτείνει ο πρωθυπουργός

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Μετά και τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Χαζέμ ελ Μπεμπλαουί πρότεινε τη διάλυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η πρόταση εξετάζεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτήρια.

Στους 173 οι νεκροί κατά την «Παρασκευή της Οργής»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που σημειώθηκαν την Παρασκευή έχασαν τη ζώη τους τουλάχιστον 173 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 95 στο Κάιρο.

Επιπλέον, τραυματίστηκαν 1.330 άτομα σε όλη τη χώρα, τα 596 εξ αυτών στο Κάιρο.

Πάνω από 1.000 συλλήψεις

Στη διάρκεια των επεισοδίων, η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του Μόρσι. «Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1.004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή