Διαδηλωτές - υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας παραμένουν οχυρωμένοι στο τέμενος αλ-Φατέχ στη πλατεία Ραμσί στο κέντρο του Καΐρου, το οποίο είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις ασφαλείας.
Οι διαδηλωτές κατέφυγαν στο τέμενος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της Παρασκευής στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 170 άτομα.
Μια γυναίκα μέσα από το τζαμί δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ότι η αστυνομία επιχείρησε να εισβάλει στο τζαμί, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ως νεκροτομείο, όπου οι ισλαμιστές είχαν συγκεντρώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Παρασκευής.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφερε νωρίτερα ότι χιλιάδες οπαδοί της ήταν παγιδευμένοι μέσα στο τζαμί, ενώ πυροβολισμοί συνεχίζονταν στον εξωτερικό χώρο.
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH
Ένας διαδηλωτής - υποστηρικτής του Μόρσι φωνάζει μέσα από το τζαμί αλ-Φατέχ στην πλατεία Ραμσή του Καΐρου.
Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν το πρωί, χωρίς να προσφύγουν στη βία, στο τέμενος.
Το ιδιωτικό αιγυπτιακό κανάλι ONTV Live έδειξε εικόνες όπου διακρίνονται οι στρατιώτες να μπαίνουν στο τέμενος Αλ Φάτεχ, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε στην ιστοσελίδα του εικόνες από το εσωτερικό του τεμένους. Οι στρατιώτες φαίνεται ότι διαπραγματεύονται με τους διαδηλωτές την αποχώρησή τους από το χώρο.
Διαδηλώτρια που βρίσκεται μέσα στο τέμενος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι ζητούν να μην συλληφθούν, ούτε να δεχτούν επίθεση από τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί, με εχθρικές διαθέσεις, έξω από το τέμενος.
Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, σε όλη την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα.
«Χρησιμοποιούν πολυβόλα εναντίον αμάχων. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί, από όσο γνωρίζω, ως μια ειρηνική διαδήλωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο αλ Τζαζίρα «Είναι το καθήκον κάθε κυβέρνησης να επιβάλει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτήρια.
Πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του Μόρσι
Σε πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, προχώρησε η αιγυπτιακή αστυνομία, κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής
«Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1.004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Διεκόπη η δίκη του Μουμπάρακ
Διεκόπη, εν τω μεταξύ, σήμερα η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και των δύο γιών του, επειδή για «λόγους ασφάλειας» οι τρεις άνδρες δεν μπόρεσαν να φθάσουν στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου στο Κάιρο.
Η επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας θα γίνει την 25η Αυγούστου.
Είναι η πρώτη φορά που ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν ήταν παρών στη δευτεροβάθμια δίκη του.
Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου κατηγορείται -απο κοινού με τους δύο γιούς του, τον Γκαμάλ και τον Αλάα- για τη συνέργια στους θανάτους εκατοντάδων πολιτών, ενώ διαρκούσε η λαϊκή εξέγερση που κορυφώθηκε με την ανατροπή του από το ύπατο αξίωμα, που κατείχε για περισσότερο από 20 έτη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο