Πιο πράσινες, ανακυκλώσιμες ηλιακές κυψέλες από... δέντρα

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 10:44
UPD:10:44
www.gatech.edu/Virginie Kippelen
A- A A+

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέπτυξαν μια ηλιακή κυψέλη φτιαγμένη μερικώς από δέντρα. Μόλις ο κύκλος ζωής της ολοκληρωθεί, μπορεί να ανακυκλωθεί, αρκεί να τοποθετηθεί μέσα σε νερό, σε θερμοκρασία δωματίου.

Η ομάδα, που κατασκεύασε μόλις πέρυσι την πρώτη ηλιακή κυψέλη από 100% πλαστικό, κατέφυγε αυτή τη φορά στη Φύση, χρησιμοποιώντας στη νέα της εφεύρεση νανοκρυστάλλους κυτταρίνης (CNC) ως υπόστρωμα της κυψέλης. Χάρη στη χρήση οργανικής ύλης, το υπόστρωμα μπορεί να διαλυθεί με εύκολο τρόπο όταν φθάσει η «ημερομηνία λήξης» της κυψέλης, επιτρέποντας το διαχωρισμό όλων των υπολοίπων συστατικών της με σκοπό την ανακύκλωση.

«Η ανάπτυξη και απόδοση οργανικών υποστρωμάτων στην ηλιακή τεχνολογία εξακολουθεί να βελτιώνεται, παρέχοντας στους μηχανικούς καλές ενδείξεις των μελλοντικών εφαρμογών τους», δήλωσε ο καθηγητής Μπερνάρ Κιπελάν, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

«Όμως οι οργανικές ηλιακές κυψέλες πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες», συνέχισε ο ίδιος. «Διαφορετικά απλώς λύνουμε ένα πρόβλημα, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα νέο: μια τεχνολογία που παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς όμως να μπορεί να απορριφθεί στο τέλος του κύκλου ζωής της.»

WWW.GATECH.EDU/VIRGINIE KIPPELEN

Σε αυτό το στάδιο των ερευνών, η αποδοτικότητα της συγκεκριμένης κυψέλης είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με αυτήν των συμβατικών ηλιακών κυψελών, καθώς μπορεί να μετατρέψει σε ενέργεια μόλις το 2,7% του ηλιακού φωτός που λαμβάνει, όταν το όριο για την εμπορευματοποίηση μιας κυψέλης κυμαίνεται γύρω στο 10%.

Ωστόσο, η ομάδα του καθηγητή Κιπελάν επισημαίνει ότι το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε οργανική κυψέλη με τη χρήση ανανεώσιμων υλικών. Επόμενος στόχος τους είναι να αυξήσουν την αποδοτικότητα στο 10% βελτιώνοντας τις οπτικές ιδιότητες του ηλεκτροδίου της κυψέλης και καθιστώντας την ανταγωνιστική με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή