Κάιρο: Πυρ κατά διαδηλωτών άνοιξε ο στρατός

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 12:21
UPD:14:03
REUTERS/REUTERS TV

Η αστυνομία προσπαθεί με τη χρήση δακρυγόνων να απομακρύνει του υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

A- A A+

Ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Ασουάν.

REUTERS
EURONEWSGREEK

Ο δημοσιογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε περί τους είκοσι διαδηλωτές να έχουν πυροβοληθεί στα πόδια από αιγύπτιους στρατιώτες.

NOCOMMENTTV

Το στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι 300 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την διάλυση των δύο συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο.

«Οι σφαίρες πέφτουν βροχή στους διαδηλωτές στη Ραμπά αλ Αλαουίγια από όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο αλ-Μπελτάγκι.

REUTERS

Συγκρούσεις στις πόλεις Μίνια και Ασιούτ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας, υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας στις πόλεις Μίνια και Ασιούτ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που πυρπόλησαν εκκλησία στη Μίνια. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας al-Ahram, η οποία επικαλείται ιατρική πηγή, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις.

Στην πόλη Ασιούτ, 3.000 υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, στην πόλη Σοχάγκ, στην κεντρική Αίγυπτο, οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν κοπτική εκκλησία σε αντίποινα για την διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Σοχάγκ, όπου κατοικεί πολυπληθής χριστιανική κοινότητα.

Οι κόπτες, που αντιπροσωπεύουν το 6% - 10% του πληθυσμού, συμμετείχαν στο κίνημα που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Μόρσι.

Ανησυχία Ε.Ε. για τις αιματηρές συγκρούσεις

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Aστον, απαντάει σε ερωτήσεις για την Αίγυπτο

Την ανησυχία της σχετικά με τις πληροφορίες για θανάτους διαδηλωτών στην Αίγυπτο εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Οι πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς είναι υπερβολικά ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο Μάικλ Μαν.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η βία δεν θα οδηγήσει σε καμία λύση και καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να επιδείξουν την απόλυτη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας», κάλεσε από την πελυρά τους τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας (...). Ζητούμε από όλα τα μέρη να επιστρέψουν αμέσως σε μια πολιτική διαδικασία», ανέφερε ο Βεστερβέλε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Πηγές: Reuters, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή