Αίγυπτος: Αιματηρή επιχείρηση διάλυσης συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Μόρσι

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 08:55
UPD:11:50
REUTERS
A- A A+

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών κατά την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου.

REUTERS

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λόγο για πάνω από 250 νεκρούς, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει μέχρι στιγμής διασταυρωθεί από από ανεξάρτητες πηγές. Κάλεσε παράλληλα «τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή».

ALJAZEERAENGLISH
RUSSIATODAY

«Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή», έγραψε στο twitter ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

CNNINTERNATIONAL
ASSOCIATEDPRESS

Σύμφωνα με δημοσιογράφο των Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τουλάχιστον 43 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ορισμένοι από τους οποίους από σφαίρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από σφαίρες, όταν οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

REUTERS
NOCOMMENTTV

Νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, όπου είχαν οχυρωθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ζητώντας την επιστροφή του στην προεδρία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η πλατεία Νάχντα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC TV, το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ορισμένα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν συλληφθεί, αλλά είναι πρόωρο να ανακοινωθούν τα ονόματα των συλληφθέντων.

Οι συγκεντρωμένοι αιφνιδιάστηκαν, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεξαχθεί μία «σταδιακή» επιχείρηση κατά την οποία οι περισσότερο ειρηνικοί διαδηλωτές θα πεισθούν να εγκαταλείψουν τις πλατείες, πριν από την επίθεση εναντίον των πλέον σκληροπυρηνικών.

Η κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός Τύπος κατηγορούσαν τους υποστηρικτές του Μόρσι ότι είναι τρομοκράτες που έχουν συγκεντρώσει όπλα στις δύο υπό κατάληψη πλατείες και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επέμενε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή