«Πυρετός» προετοιμασιών στην κυβέρνηση εν όψει τρόικας

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 11:37
UPD:14:56
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς έχει ο πρωθυπουργός εν όψει της νέας αξιολόγησης από την τρόικα.

A- A A+

Στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς για τις υποχρεώσεις εν όψει της νέας αξιολόγησης από την τρόικα.

Κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, εντός και εκτος Ελλαδας, τονίζοντας ότι η δικομματική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και θα βγάλει την Ελλάδα στις αγορές.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη συνοχή απ' ό,τι στο παρελθόν, σε σχέση με το τρικομματικό σχήμα με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, ενώ ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν τις εκλογές.  

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με τον οποίο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σταθερή, γιατί είναι εθνικά και κοινωνικά υπεύθυνη.

«Με τον κ. Σαμαρά έχουμε καθημερινή στενή συνεργασία με καθαρούς όρους και με σαφείς εθνικούς στόχους. Έχουμε την ίδια αγωνία και την ίδια επιδίωξη: να βγει η πατρίδα οριστικά από την κρίση και να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Αυτό δεν αναιρεί τις διαφορετικές πολιτικές μας ταυτότητες», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». «Αυτοί που φλερτάρουν με την ιδέα των εκλογών τι έχουν να προτείνουν για την επόμενη μέρα;» ήταν το ερώτημά του προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αφορμή τις δηλώσεις περί ενίσχυσης της κυβερνητικής συνοχής μετά την αποχώρησή της, η Δημοκρατική Αριστερά σχολίασε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μαρτυρούν τη λάθος πολιτική κατεύθυνση αυτής της συνοχής.

«Αλήθεια», διερωτάται η Αγ. Κωνσταντίνου, «ποιο το όφελος για τη χώρα και τους πολίτες αν αυτή η συνοχή ισοδυναμεί με δογματική προσήλωση στην εφαρμογή των απαιτήσεων της τρόικας, συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που παράγει ύφεση και αναπαράγει την κρίση, αδράνεια για θέματα κοινωνικής προστασίας, αποδοχή της διατήρησης μέτρων που αποδείχθηκαν εκτός από επαχθή και αναποτελεσματικά καθώς και προώθηση της διοικητικής απορρύθμισης;

Πόσο αυτή η κυβερνητική συνοχή και η πολιτική που ασκείται υπηρετεί την κοινωνική συνοχή; Αυτό είναι το ερώτημα και το πολιτικό ζητούμενο».

Πρόγευση για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου

Από την πλευρά της πάντως, η τρόικα με τις ενστάσεις της για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δείχνει τις προθέσεις της εν όψει της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Έντονες φέρονται να είναι και οι πιέσεις που ασκεί για το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται ζήτημα άρσης της αναστολής πλειστηριασμών για όσους βρίσκονται σε θέση αδυναμίας. Πρώτος γνώμονας, είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, είναι η προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (μεταξύ των οποίων άνεργοι και πολύτεκνοι) και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.

«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», επισήμανε και εξήγησε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

«Στην πιο δύσκολη φάση της διαδρομής»

Αναφερόμενος στην γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της διαδρομής», με την ανεργία να έχει διογκωθεί «σε βαθμό που παίζει με τα όρια της κοινωνίας μας».

Ερωτηθείς σχετικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. «Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων μειώσεων. Ο έλληνας πολίτης έχει φτάσει στα όριά του. Το γνωρίζουμε πολύ καλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλα τα στοιχεία, σημείωσε, δείχνουν πως το 2014 θα περάσουμε στην ανάκαμψη και φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πολιτικό ατύχημα» βλέπει ο Ν. Βούτσης

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Βούτσης, εκτίμησε ότι αν προχωρήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί η κυβέρνηση θα οδηγηθεί εκτός.

«Εάν επιχειρήσει πράγματι να εφαρμόσει το σχέδιο των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα υποστεί πιθανά το “πολιτικό ατύχημα” που απευχόταν...», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.

Χρυσή Αυγή: Κάτω τα χέρια από την α΄ κατοικία των Ελλήνων

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή προειδοποιεί ότι «η κλοπή της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων από την κυβέρνηση και τους τοκογλύφους τραπεζίτες με εντολή των ξένων πιστωτών είναι ένα έγκλημα που δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Η Χρυσή Αυγή απαιτεί «να πληρώσουν άμεσα οι τράπεζες για τεράστια κεφάλαια που έλαβαν μέσω των μνημονίων και να πάψει η εξαθλίωση του ελληνικού λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή