Νέα εξέταση αίματος θα δείχνει άμεσα αν οι ασθενείς χρειάζονται αντιβιοτικά

Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 09:33
UPD:09:33
SHUTTERSTOCK

Η εξέταση πραγματοποιείται με την ανάλυση μόνο μίας σταγόνας αίματος, η οποία δείχνει αν ο ασθενής έχει προσβληθεί από κάποιον ιό ή αν έχει μολυνθεί από βακτήριο.

A- A A+

Ένας νέο τρόπος για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης των αντιβιοτικών, αλλά και την άσκοπη χρήση τους γενικότερα, η οποία ευθύνεται για την αντίσταση στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει πολλά βακτήρια, αρχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος, η οποία σε διάστημα μόλις τριών λεπτών δείχνει αν ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβιοτικά ή αν μπορεί να θεραπευθεί ακολουθώντας διαφορετική φαρμακευτική αγωγή.

Η εξέταση πραγματοποιείται με την ανάλυση μόνο μίας σταγόνας αίματος, η οποία δείχνει αν ο ασθενής έχει προσβληθεί από κάποιον ιό ή αν έχει μολυνθεί από βακτήριο.

Στην περίπτωση που η μόλυνση είναι βακτηριακή, η χορήγηση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη και ο ασθενής αποφεύγει τα περιττά φάρμακα, άρα και τις παρενέργειες που πιθανόν θα του προκαλέσουν.

Όπως περιέγραψαν οι επιστήμονες στη Daily Mail, η εξέταση μετρά τα επίπεδα της CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) στο αίμα, τα οποία αυξάνονται όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μολύνσεις που προέρχονται από βακτήρια.

Όταν η μόλυνση προέρχεται από ιούς η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι διαφορετική, γεγονός που βοηθά τους γιατρούς να καταλάβουν άμεσα τι συμβαίνει και να χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπεία.

Προς το παρόν η νέα εξέταση πραγματοποιείται μόνο σε κάποια εργαστήρια της Βρετανία, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη χρήση της θα περιοριστεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

Επίσης, οι ασθενείς θα αποφεύγουν πολλές δυσάρεστες παρενέργειες που κάνουν τη καθημερινότητα πιο δύσκολη και παράλληλα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει πολλά και συχνά επικίνδυνα βακτήρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή