Εξέταση αίματος για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 10:24
UPD:10:46
REUTERS/PASCAL LAUENER
A- A A+

Μια εξέταση αίματος για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ αναπτύσσουν επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε μερικά χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου.

Η εξέταση αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ζάαρλαντ, οι οποίοι ανέλυσαν 140 μικροσκοπικά τμήματα του RNA που υπάρχουν στο αίμα, τόσο σε υγιή άτομα, όσο και σε ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο.

Όπως διαπίστωσαν, τα δώδεκα από αυτά υπήρχαν σε διαφορετικά επίπεδα που θεωρούνται πολύ χαρακτηριστικά και αυτό ακριβώς ήταν που αποτέλεσε τη βάση για τη συνέχιση της μελέτης τους και την ανάπτυξη της εξέτασης.

Έτσι, δημιούργησαν μια πειραματική εξέταση, η οποία δοκιμάστηκε σε 202 άτομα που έπασχαν ήδη από Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Genome Biology, κατά τη κλινική δοκιμή η εξέταση ήταν επιτυχής στο 93% των συμμετεχόντων, ποσοστό που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι οι μελέτες πρέπει να συνεχιστούν, ώστε η εξέταση να είναι έγκυρη στο 100% των ασθενών και ο εντοπισμός της ασθένειας να γίνεται ταχύτερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναπτυχθεί κάποια εξέταση για τη συγκεκριμένη ασθένεια, γι' αυτό και το μοναδικό όπλο που έχουν στα χέρια τους οι γιατροί είναι τα ειδικά τεστ για τις γνωστικές λειτουργίες και οι μαγνητικές εγκεφάλου.

Πάντως, η νέα μελέτη δείχνει ότι αν οι επιστήμονες κατανοήσουν πλήρως τη σχέση του μικρο-RNA με το Αλτσχάιμερ, ίσως βρουν τη λύση για τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή