Συνδέουν την έλλειψη ύπνου με την εμφάνιση διαβήτη

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 10:50
UPD:10:50
SHUTTERSTOCK

Η μελέτη είχε διάρκεια δώδεκα ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών.

A- A A+

Τι σχέση μπορεί να έχει ο ύπνος με τον διαβήτη τύπου 2; Σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, λόγω της χαμηλής παραγωγής μελατονίνης από τον οργανισμό.

Επιστήμονες του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 2 και τη μελατονίνη, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η μελατονίνη παράγεται μόνο τη νύχτα, από την τρίτη μέχρι την πέμπτη ώρα του ύπνου. Αυτό σημαίνει πως όταν ο ύπνος είναι ελλιπής, η παραγωγή της δεν αναπληρώνεται, αφού δεν παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη είχε διάρκεια δώδεκα ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών. Όπως προέκυψε, εκείνες που παρουσίαζαν τα χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια σε σχέση με εκείνες που διέθεταν αρκετή ποσότητα της ορμόνης. Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή διασταυρώθηκε επιστημονικά, αφού οι ερευνητές έλεγξαν και την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος και οι διατροφικές συνήθειες.

Ο τρόπος με τον οποίο η μελατονίνη επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης δεν έχει ξεκαθαριστεί, γι' αυτό οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους. Για τον λόγο αυτόν, δεν συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων της ορμόνης, αλλά άμεση και ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή