Νέο αντιβιοτικό από τον βυθό της θάλασσας καταπολεμά επικίνδυνα βακτήρια

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 09:28
UPD:09:28
JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY/ SCRIPPS

Το αντιβιοτικό ονομάζεται ανθρακομυκίνη και προέρχεται από ένα βακτήριο που ανήκει στους ακτινομύκητες, το οποίο οι επιστήμονες εντόπισαν στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

A- A A+

Μια σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια εύρεσης νέων αντιβιοτικών πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps ανακάλυψαν ένα αντιβιοτικό σε μικροσκοπικό θαλάσσιο οργανισμό, το οποίο μπορεί να επιτεθεί αποτελεσματικά στο βακτήριο του άνθρακα και να καταπολεμήσει το βακτήριο του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (MRSA).

Το αντιβιοτικό ονομάζεται ανθρακομυκίνη και προέρχεται από ένα βακτήριο που ανήκει στους ακτινομύκητες, το οποίο οι επιστήμονες εντόπισαν στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό χημείας «Angewendte Chemie», η ανθρακομυκίνη είναι αντιβιοτικό που δρα ενάντια στους όγκους και διαφέρει από κάθε φυσικό αντιβιοτικό.

Για τον λόγο αυτό είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ισχυρών αντιβιοτικών, τα οποία θα μπορούν να καταπολεμήσουν επικίνδυνα βακτήρια.

Το νέο αντιβιοτικό ανακάλυψε ο κορυφαίος ερευνητής ωκεανογραφίας, Γουίλιαμ Φένικαλ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του έχει εντοπίσει 15 νέα είδη θαλάσσιων οργανισμών και έχει ήδη απομονώσει και εξετάσει δύο ουσίες που παρουσιάζουν σημαντικές ιδιότητες για την καταπολέμηση της κακοήθειας.

Συγκεκριμένα, η μία προέρχεται από βακτήρια της λάσπης του ωκεανού που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και δοκιμάζεται σε εθελοντές ασθενείς για την αντιμετώπιση της κακοήθειας στο αίμα και τα κόκαλα, ενώ η δεύτερη εντοπίστηκε σε θαλάσσιους μύκητες που βρίσκονται στα φύκια και είναι κατάλληλη για ασθενείς που ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες για την καταπολέμηση των επιθετικών όγκων.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Φένικαλ, η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, κατά τις οποίες έγιναν παρόμοιες ανακαλύψεις και απέδειξαν ότι τα θαλάσσια βακτήρια είναι μοναδικά από γενετική και χημική άποψη, γεγονός που τονίζει τη σημασία των θαλασσών και των ωκεανών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή