Αντιβιοτικά για μακροζωία;

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 10:18
UPD:11:37
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα αντιβιοτικά με τη μακροζωία; Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, τα αντιβιοτικά φαίνεται ότι μπλοκάρουν την έκφραση τριών γονιδίων που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής!

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης, οι οποίοι ανέλυσαν το γονιδίωμα ποντικιών και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τρία γονίδια στο χρωμόσωμα 2, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν συνδεθεί με τη μακροζωία, αλλά φαίνεται ότι τελικά την επηρεάζουν άμεσα.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπλοκάροντας την έκφραση των συγκεκριμένων γονιδίων κατά 50%, ταυτοχρόνως μπλοκάρονται και οι πρωτεΐνες που τα κωδικοποιούν, με αποτέλεσμα  το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών να αυξάνεται κατά 60%, δηλαδή περίπου κατά 250 μέρες.

YOUTUBE/EPFLNEWS

O Johan Auwerx μιλάει για την έρευνα

«Αυτή η έρευνα μας δίνει ελπίδα όχι μόνο για την αύξηση της μακροζωίας, αλλά και για την αύξηση της διάρκειας της νεότητας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με απλά φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της έρευνας, Johan Auwerx. «Η έκθεση σε συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη ενισχύει τη λειτουργία των ριβοσωμάτων, γεγονός που προκαλεί την επιθυμητή αντίδραση».

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κι άλλες έρευνες, προκειμένου να αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση στα θηλαστικά και στον άνθρωπο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή