Eρευνα: Τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης μειώνουν τα οφέλη της άσκησης

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 12:53
UPD:14:53
Shutterstock
A- A A+

Μπορεί το κόκκινο κρασί να θεωρείται «υγιεινό», αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει μόνο οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Δανία, μια ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρασί και είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες, ίσως μπλοκάρει τα οφέλη της άσκησης στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ουσία αυτή δεν είναι άλλη από τη ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού, θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό και πιστεύεται ότι συμβάλλει ακόμη και στη μακροζωία.

Ωστόσο, η υπερβολή φαίνεται ότι είναι αρνητική ακόμη και όταν αφορά σε ωφέλιμα στοιχεία, γεγονός που αποδείχθηκε εκ νέου στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία είχε θέμα τη σχέση των συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, είχε διάρκεια οκτώ εβδομάδων και συμμετείχε σ' αυτήν μικρή ομάδα ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν κάπνιζαν και δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να γυμνάζονται αρκετά, ενώ στους μισούς από αυτούς οι ερευνητές χορηγούσαν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η υπερβολική ποσότητα της ουσίας επιδρούσε αρνητικά στα αποτελέσματα της άσκησης, υποβαθμίζοντας τα οφέλη της και συγκεκριμένα στην πίεση του αίματος, στα επίπεδα του λίπους και στις τιμές της χοληστερόλης!

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή