Ζιμπάμπουε: Νίκη «βλέπει» το στρατόπεδο Μουγκάμπε, «μνημειώδη νοθεία» ο Τσβανγκιράι

Αναταράξεις την επαύριο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 14:25
UPD:14:46
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ρίχνει την ψήφο του σε ένα εκλογικό κέντρο στο Χάιφιλντς έξω από τη Χαράρε. Η ανώτατη υπηρεσία παρακολούθησης των εκλογών στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η αξιοπιστία της ψηφοφορίας η οποία διεξήχθη την Τετάρτη στη χώρα «επλήγη σοβαρά» από παρατυπίες οι οποίες σημειώθηκαν την ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών.

A- A A+

Ανώτατο στέλεχος του κόμματος ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε δήλωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα επικράτησε στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη έναντι του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Μόργκαν Τσβανγκιράι.

«Κερδίσαμε τις εκλογές. Θάψαμε το MDC. Ουδέποτε αμφιβάλλαμε για τη νίκη μας», δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Αμέσως μετά τον ισχυρισμό αυτό, το MDC χαρακτήρισε «μνημειώδη νοθεία» τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε.

«Πρόκειται για μνημειώδη νοθεία. Οι πολίτες της Ζιμπάμπουε εξαπατήθηκαν από το ZANU-PF και τον Μουγκάμπε, εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή.

Το MDC θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αργότερα μέσα στην Πέμπτη.

Η πρόωρη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στη Ζιμπάμπουε είναι παράνομη και η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι θα συλλάβει οποιονδήποτε προβεί σε πρόωρους ισχυρισμούς όσον αφορά το αποτέλεσμα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Σοβαρά πληγείσα αξιοπιστία»

Η ανώτατη υπηρεσία παρακολούθησης των εκλογών στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η αξιοπιστία της ψηφοφορίας η οποία διεξήχθη την Τετάρτη στη χώρα «επλήγη σοβαρά» από παρατυπίες οι οποίες σημειώθηκαν την ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών.

Αξιωματούχοι του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών στη Ζιμπάμπουε δήλωσαν ότι οι ψηφοφόροι στις αστικές περιοχές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Μόργκαν Τσβανγκιράι, εξεδιώχθησαν από τα εκλογικά τμήματα κατά χιλιάδες.

REUTERS

Αντίθετα, μόλις ένας μικρός αριθμός υποστηρικτών του κ. Τσβανγκιράι αποκλείστηκε από την ψηφοφορία στην περιφέρεια, όπου ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη, δήλωσαν αξιωματούχοι του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή