Ζιμπάμπουε: Υπέγραψε το νέο σύνταγμα ο Μουγκάμπε

Εκλογές μέσα στο 2013
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 15:50
UPD:16:13
REUTERS/PHILIMON BULAWAYO

Ο νέος συνταγματικός χάρτης περιορίζει τις αρμοδιότητες του προέδρου της Ζιμπάμπουε, του δίνει την δυνατότητα μόνον δύο πεντάχρονων θητειών, ενώ καταργεί εντελώς την θέση του πρωθυπουργού.

A- A A+

Το νέο σύνταγμα της Ζιμπάμπουε υπέγραψε την Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, θέτοντάς το και επισήμως σε εφαρμογή και ανοίγοντας το δρόμο για εκλογές εντός του 2013.

Η υπογραφή του συντάγματος από τον κ. Μουγκάμπε έρχεται δύο μήνες μετά την επικύρωσή του με δημοψήφισμα από τους πολίτες της αφρικανικής χώρας, με τεράστια πλειοψηφία.

«Πρόκειται για ιστορική ημέρα, πρόκειται για το μέλλον», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων της χώρας, Έρικ Ματινένγκα κατά την τελετή υπογραφής του νέου συντάγματος.

REUTERS

Το νέο σύνταγμα αποτελούσε μία εκ των προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή εκλογών για την κυβέρνηση η οποία θα διαδεχθεί το σχήμα εθνικής ενότητας το οποίο έχει συνάψει το κόμμα του κ. Μουγκάμπε με τον βασικό του αντίπαλο, Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Ο νέος συνταγματικός χάρτης περιορίζει τις αρμοδιότητες του προέδρου της Ζιμπάμπουε, του δίνει την δυνατότητα μόνον δύο πεντάχρονων θητειών, ενώ καταργεί εντελώς την θέση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μουγκάμπε, 89 ετών, ηγείται της Ζιμπάμπουε από την ημέρα που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από την Μεγάλη Βρετανία, το 1980.

Η 33χρονη εξουσία του έχει επικριθεί πολλάκις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιπάλων και κριτικών του καθεστώτος.

Πέραν του δημοψηφίσματος, το σύνταγμα είχε εγκριθεί ομόφωνα και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Ζιμπάμπουε.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε σχηματιστεί για να αποφευχθεί η μετατροπή των συγκρούσεων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008 σε αιματηρή εμφύλια διαμάχη.

Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή