«Η Ιαπωνία χρειάζεται ενίσχυση του ναυτικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη»

Έκθεση για το μέλλον της αμυντικής θωράκισης της ασιατικής χώρας
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 15:22
UPD:15:33
REUTERS/ISSEI KATO

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίζο Άμπε και η παράταξή του κέρδισε εκ νέου τον έλεγχο της Άνω Βουλής της χώρας και πλέον ελέγχει το κοινοβούλιο, ούσα σε θέση να εφαρμόσει ευκολότερα την αμυντική στρατηγική της. Ο κ. Άμπε προτίθεται να διευρύνει το πεδίο δράσης των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας, σε μία κίνηση η οποία θεωρείται πιθανό να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της Ιαπωνίας με τους γείτονές της.

A- A A+

Ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης χρειάζεται η Ιαπωνία για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές απειλές, όπως εκείνες της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με έκθεση σχετική με την άμυνα της χώρας, την οποία παρήγγειλε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίζο Άμπε.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για ανάγκη καλύτερης προστασίας έναντι πυραυλικών επιθέσεων και δυνατότητα επίθεσης σε βάσεις του εχθρού.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας περιορίζονται μονάχα σε αμυντικό ρόλο, όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, ο κ. Άμπε προτίθεται να διευρύνει το πεδίο δράσης τους, σε μία κίνηση η οποία θεωρείται πιθανό να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της Ιαπωνίας με τους γείτονές της.

Η χώρα βρίσκεται σε διαμάχη με την Κίνα, αλλά και με την Ταϊβάν για σειρά μικρών νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ενώ ανησυχεί ιδιαίτερα και για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Οι τελικές προτάσεις στο πλαίσιο της μελέτης την οποία έχει ζητήσει ο κ. Άμπε θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Την Κυριακή, η παράταξη του κ. Άμπε κέρδισε εκ νέου τον έλεγχο της Άνω Βουλής της χώρας και πλέον ελέγχει το κοινοβούλιο, ούσα σε θέση να εφαρμόσει ευκολότερα την αμυντική στρατηγική της.

Στην έκθεση δίνεται έμφαση στην ανάγκη για αμφίβιες μονάδες οι οποίες να μπορούν εύκολα να αποσπαστούν σε νησιωτικό χώρο, ενώ ήδη έχει ανοίξει συζήτηση για το κατά πόσον η Ιαπωνία πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα να κτυπά βάσεις εκτόξευσης πυραύλων του οποιουδήποτε εχθρού της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή