Ιαπωνία: Την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία εξασφάλισε ο κυβερνητικός συνασπισμός

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 19:33
UPD:19:41
REUTERS/ISSEI KATO

Στις εκλογές κρίνονταν 121 από τις 242 έδρες της Γερουσίας.

A- A A+

Τις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα για τη Γερουσία κέρδισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά κανάλια της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το κανάλι NHK, με τη λήξη της ψηφοφορίας στις 20:00 (τοπική ώρα) και με βάση τις πρώτες καταμετρήσεις, ο συνασπισμός που σχηματίστηκε από το δεξιό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) και το κεντρώο Νέο Κομέιτο εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία της Άνω Βουλής.

Μόνο του, το PLD, του οποίου ηγείται ο Άμπε, εξασφάλισε τουλάχιστον 63 έδρες (και τουλάχιστον 73 μαζί με το Νέο Κομέιτο) από τις 121 που κρίνονταν σήμερα.

Το αποτέλεσμα αυτό αποφέρει στο συνασπισμό ένα ελάχιστο 132 εδρών, δέκα περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Στις εκλογές κρίνονταν 121 από τις 242 έδρες της Γερουσίας.

Με αντίπαλο την κυβέρνηση Άμπε που απολαμβάνει περίπου 60% υποστήριξη από τους ψηφοφόρους αφότου επέστρεψε στην εξουσία πριν από επτά μήνες, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κινητοποιηθεί.

Η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν πιο χαμηλή, παρ΄ όλο που για πρώτη φορά είχε δοθεί άδεια για τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας μέσω διαδικτύου.

Η κυριότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ), υφίσταται μια νέα βαριά ήττα έπειτα από εκείνη των εκλογών του Δεκεμβρίου που έθεσε τέρμα σε τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.

Χάρη σε αυτή τη νίκη ο Άμπε διαθέτει στο εξής έναν ορίζοντα τριών ετών χωρίς εθνικές εκλογές καθώς ο συνασπισμός του κόμματός του και τον Νέου Κομέιτο ελέγχει ήδη τα δύο τρίτα της Κάτω Βουλής.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι εκλογές αυτές εξασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα, καθώς η Ιαπωνία έχει γνωρίσει επτά αλλαγές πρωθυπουργών από το 2006.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα έχει έτσι αυξημένη νομιμοποίηση προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική οικονομικής ανάκαμψης, τα λεγόμενα «Αμπενόμικς», που συντηρεί τη δημοτικότητά του και έχει προσελκύσει την προσοχή στο εξωτερικό.

«Η οικονομική πολιτική που ακολουθούμε είναι η ορθή και θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα επειδή αυτό αρχίζει να έχει θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Άμπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή