Ιαπωνία: Συναγερμός για την προσέγγιση κινέζων ακτοφυλάκων στα διαμφισβητούμενα νησιά

Ταυτόχρονα με υπερπτήση κινεζικού πολεμικού αεροσκάφους
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 16:29
UPD:16:56
REUTERS/HANDOUT

Κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Y-8, ακολούθησε για πρώτη φορά διαδρομή ανάμεσα από τα ιαπωνικά νησιά της Οκινάουα, συμφωνα με τις αρχές του Τόκιο. Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, δήλωσε, δε, ότι η διαδρομή την οποία ακολούθησε το αεροσκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς να παραβιάσει τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, ήταν πρωτόγνωρη στα χρονικά της κινεζικής αεροπορίας.

A- A A+

Στα διαμφισβητούμενης εθνικής κυριότητας νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας πλησίασαν την Τετάρτη σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής, σημαίνοντας συναγερμό στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τις αρχές του Τόκιο, μάλιστα, κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος ακολούθησε για πρώτη φορά διαδρομή ανάμεσα από τα ιαπωνικά νησιά της Οκινάουα.

Οι ιαπωνικές αρχές κάνουν λόγο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για «εμφανή ένδειξη της προόδου της Κίνας σε ό,τι αφορά τις ναυτικές της δυνατότητες».

Τέσσερα πλοία με διακριτικά της ακτοφυλακής της Κίνας εντοπίστηκαν από την αντίστοιχη υπηρεσία της Ιαπωνίας εντός των υδάτων τα οποία περιβάλλουν τα μικρά ακατοίκητα νησιά.

Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, δήλωσε, δε, ότι η διαδρομή την οποία ακολούθησε το κινεζικό μαχητικό, το οποίο κατευθυνόταν προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς να παραβιάσει τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, ήταν πρωτόγνωρη στα χρονικά της κινεζικής αεροπορίας.

Σκάφη με κινεζική σημαία έχουν παραβιάσει και στο παρελθόν τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, ειδικά μετά τη διαμάχη των δύο χωρών για την κυριαρχία στα συγκεκριμένα νησιά, οι οποίοι είχε οδηγήσει στην εθνικοποίηση τριών εξ αυτών από το ιαπωνικό κράτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή