Google Chromecast: Streaming υλικού από το Ίντερνετ στην τηλεόραση

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 10:51
UPD:10:51
REUTERS/BECK DIEFENBACH

The new Google Chromecast dongle is pictured on an electronic screen as it is announced during a Google event at Dogpatch Studio in San Francisco, California, July 24, 2013. Google Inc on Wednesday unveiled the $35 Chromecast device for watching online videos on television.

A- A A+

Μία συσκευή χαμηλού κόστους- ανταγωνιστή στο Apple TV παρουσίασε η Google: πρόκειται για το Chromecast, μία μικρών διαστάσεων συσκευή, που συνδέεται στην τηλεόραση μέσω θύρας HDMI και επιτρέπει στο χρήστη να «streamάρει» υλικό από smartphones, tablets και desktop υπολογιστές.

Η συσκευή- που θα κυκλοφορήσει άμεσα στις ΗΠΑ- θυμίζει εμφανισιακά φορητό USB drive και θα κοστίζει μόλις 35 δολάρια, ενώ επί της παρούσης δεν υπάρχουν πληροφορίες για κυκλοφορίες σε άλλες χώρες. Παράλληλα με το Chromecast, η Google ανακοίνωσε μία αναβαθμισμένη έκδοση του tablet Nexus 7, με νέα έκδοση του λειτουργικού Android (4.3). Στα επιπλέον χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται η δυνατότητα ρύθμισης προφίλ με περιορισμούς, που απευθύνεται κυρίως σε γονείς που θέλουν να βάλουν «φίλτρα» στις δραστηριότητες των παιδιών τους. Η συσκευή έχει υψηλή ανάλυση οθόνης (323 pixels per inch) και είναι ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με το αρχικό Nexus 7.

REUTERS/BECK DIEFENBACH

Το Chromecast αποτελεί τη νέα προσπάθεια της Google να εισέλθει στο χώρο της βιομηχανίας τηλεοράσεων. Αντίστοιχες, αλλά ανεπιτυχείς, απόπειρες είχαν λάβει χώρα στο παρελθόν, με τελευταία εξ αυτών την περίπτωση του Nexus Q. Με το Chromecast η εταιρεία επιδιώκει να απλοποιήσει τα πράγματα, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα προβολής υλικού από υπηρεσίες όπως τo YouTube και το Netflix στη «μεγάλη οθόνη» της τηλεόρασης, μέσω μίας φθηνής συσκευής, που συνδέεται με άλλες ψηφιακές συσκευές μέσω ασυρμάτου δικτύου. Το υλικό «streamάρεται» από το cloud, κάτι που, κατά την εταιρεία, επιτρέπει υψηλότερη ποιότητα προβολής και μειώνει τις ενεργειακές απαιτήσεις, ενώ το Chromecast συνεργάζεται τόσο με Android όσο και με iOS.

Μέχρι τώρα, οι κριτικές από πλευράς του ειδικού τύπου είναι πολύ καλές, με κάποιους reviewers να κάνουν λόγο για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συσκευές που έχει παρουσιάσει ποτέ η Google- ενώ το ότι η συσκευή «έρχεται» με τρεις μήνες δωρεάν πρόσβασης στο Netflix αναμένεται να την καταστήσει ακόμα πιο «γοητευτική» στο καταναλωτικό κοινό. Όπως αναφέρεται, ο,τιδήποτε παίζει στον browser του desktop υπολογιστή μπορεί να παίξει και στην τηλεόραση (εξαιρεούνται βίντεο Silverlight και Quicktime), ανοίγοντας νέες δυνατότητες στον τρόπο προσέγγισης της ψηφιακής διασκέδασης. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από το Wired, είναι απαραίτητο να υπάρχει σταθερή και αξιόπιστη σύνδεση WiFi.

Προτεινόμενα για εσάς