ΗΠΑ: Αναβολή στην πώληση F-16 στην Αίγυπτο

Τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 19:50
UPD:19:55
Lockheed Martin

«Δεδομένης της κατάστασης, δεν θεωρούμε ότι είναι ορθό να προχωρήσουμε στην παράδοση των F-16», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζορτζ Λιτλ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Να μην προχωρήσουν στην πώληση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Αίγυπτο αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Πεντάγωνο.

«Δεδομένης της κατάστασης, δεν θεωρούμε ότι είναι ορθό να προχωρήσουμε στην παράδοση των F-16», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζορτζ Λιτλ.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Αιγύπτου, η οποία αποτελεί βάση για τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Λιτλ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, είχε ενημερώσει νωρίτερα τον αιγύπτιο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο κ. Αλ Σίσι, ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου και ηγέτης της ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, απηύθυνε κάλεσμα το μεσημέρι της Τετάρτης για μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα την Παρασκευή, ώστε να υποστηριχθεί ο στρατός στην προσπάθεια καταστολής «της βίας και της τρομοκρατίας» των υποστηρικτών του κ. Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το κάλεσμα του κ. Αλ Σίσι αποτέλεσε επίσης θέμα συζήτησης στην επικοινωνία του με τον κ. Χέιγκελ.

Σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίσει επισήμως την ανατροπή του κ. Μόρσι ως στρατιωτικό πραξικόπημα, θα πρέπει να παγώσει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κάιρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή