Αίγυπτος: Κανονικά η παράδοση των F-16 από τις ΗΠΑ

Ιδιαίτερα προσεκτική στις εκτιμήσεις της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο η Ουάσιγκτον
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 12:57
UPD:13:08
Lockheed Martin

Tα τέσσερα F-16 της Martin Lockheed Corp. αποτελούν τμήμα του ετήσιου πακέτου της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και αναμένεται να παραδοθούν εντός του Αυγούστου.

A- A A+

Κανονικά προχωρεί η παράδοση τεσσάρων πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-16 από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, παρά την πολιτική αστάθεια στη χώρα, σύμφωνα με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κίνηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν διατυπώσει ακόμη συγκεκριμένη εκτίμηση για την καθαίρεση του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, από το στρατό την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο τεράστιος όγκος αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κάιρο θα έπρεπε να διακοπεί εάν η Ουάσιγκτον χαρακτήριζε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο ως «στρατιωτικό πραξικόπημα», με βάση την αμερικανική νομοθεσία.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς κ. Μόρσι, ζητεί την επαναφορά του στο προεδρικό αξίωμα.

Οι υποστηρικτές του ισλαμιστή ηγέτη οργανώνουν διαμαρτυρίες κατά της επέμβασης του στρατού, μεταξύ άλλων κοντά στο κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου πιστεύεται ότι κρατείται.

Τη Δευτέρα, τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέριξ του στρατοπέδου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Οι αρχές της Αιγύπτου δεν έχουν δώσει πληροφορίες για το πού ακριβώς βρίσκεται ο καθαιρεθείς πρόεδρος, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία» και αντιμετωπίζεται «με αξιοπρεπέστατο τρόπο».

«Προς το συμφέρον των ΗΠΑ»

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι τα τέσσερα αεροσκάφη θα παραδοθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αποτελούν μέρος μεγαλύτερης παραγγελίας συνολικά 20 μαχητικών, οκτώ εκ των οποίων στάλθηκαν στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο. Τα τελευταία οκτώ θα σταλούν στην αραβική χώρα μέχρι το τέλος του 2013.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, σημείωσε ότι «δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνουν ριζικές αλλαγές στα προγράμματα βοήθειας».

Πρόσθεσε δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε ακριβή εκτίμηση του χαρακτήρα της αποπομπής του κ. Μόρσι από το προεδρικό αξίωμα στην Αίγυπτο.

Η στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς το Κάιρο υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει αποφύγει πολύ προσεκτικά να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πραξικόπημα» για τα γεγονότα στην Αίγυπτο όλες τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα υπήρχαν νομικές περιπλοκές.

Συλλήψεις και «οδικός χάρτης»

Την Τετάρτη, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη εξέδωσε εντάλματα σύλληψης του ανώτατου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, καθώς και εννέα ακόμη ανώτατων στελεχών της οργάνωσης και του πολιτικού βραχίονά της, Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Οι κατηγορίες αφορούν την υποκίνηση βίαιων επεισοδίων τη Δευτέρα έξω από το κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Η Αδελφότητα κάνει λόγο για κτύπημα σε άοπλους ειρηνικούς διαδηλωτές από πλευράς του στρατού, ενώ οι στρατιωτικές αρχές ομιλούν περί οργανωμένης απόπειρας εισβολής στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πολλά μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης κρατούνται ήδη και ήδη έχουν εκδοθεί εντάλματα και για εκατοντάδες άλλα.

Οι συλλήψεις θεωρούνται ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε συμμετοχή της Αδελφότητας στην μεταβατική περίοδο μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα για την πολιτική μετάβαση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα με συνταγματική διακήρυξη από πλευράς του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, εντός 15 ημερών θα διοριστεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει την αναθεώρηση του συντάγματος.

Στη συνέχεια, οι αλλαγές θα τεθούν σε δημοψήφισμα εντός τεσσάρων μηνών και, εάν εγκριθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για βουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2014.

Όταν το νέο κοινοβούλιο συγκροτηθεί σε σώμα, θα προκηρυχθούν εκλογές για το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ήδη απορρίψει τον οδικό χάρτη του προέδρου και το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης αρνήθηκε οποιαδήποτε θέση στο υπουργικό συμβούλιο του μεταβατικού πρωθυπουργού Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι.

Ο τελευταίος είχε αφήσει να εννοηθεί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι θα πρότεινε υπουργικούς θώκους και σε ισλαμιστές.

Ο συνασπισμός της κοσμικής αντιπολίτευσης στους ισλαμιστές, «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας», καθώς και το κίνημα βάσης «Τάμαροντ» το οποίο πρωτοστάτησε στην ανατροπή του κ. Μόρσι από την προεδρία, σημείωσαν ότι δεν ερωτήθηκαν για τη συνταγματική διακήρυξη και εξέφρασαν επιφυλάξεις για το περιεχόμενό της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή