Mήνυμα Μέρκελ προς ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

«Είμαστε χώρα ελευθερίας και όχι παρακολούθησης»
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 17:22
UPD:17:27
EPA/RAINER JENSEN

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλά στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

A- A A+

Κάλεσμα στην Ουάσιγκτον να αποκαλύψει στο Βερολίνο όλες τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αμερικανικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων εντός της Γερμανίας απηύθυνε την Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να αντιπαρέλθει την κριτική την οποία δέχεται η κυβέρνησή της ότι έκανε «τα στραβά μάτια» για τις αμερικανικές δραστηριότητες σε γερμανικό έδαφος.

«Η Γερμανία δεν είναι ένα κράτος παρακολουθήσεων, είναι χώρα ελευθερίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε καθιερωμένη ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου.

Η γερμανίδα ηγέτης επέμεινε ότι το Βερολίνο είχε άγνοια για τα προγράμματα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να σέβονται τη γερμανική νομοθεσία.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Γερμανία, λόγω του παρελθόντος της ναζιστικής Γκεστάπο και της ανατολικογερμανικής Στάζι, γεγονός το οποίο έχει μετατρέψει το θέμα σε πρώτη είδηση στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ζητήσει, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, αναλυτικές πληροφορίες μέσω ερωτηματολογίου το οποίο έχει αποστείλει στις ΗΠΑ, ενώ η ίδια είχε σχετική τηλεφωνική επαφή με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, συμφώνησε να διερευνήσει το ζήτημα, ωστόσο μέχρι στιγμής οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν παράσχει στις γερμανικές τα απαραίτητα στοιχεία.

«Επειδή μια ενέργεια είναι τεχνολογικά εφικτή, δε σημαίνει πως πρέπει κανείς να την πράττει, ειδικά όταν ομιλούμε για χώρες με στενές συμμαχικές σχέσεις», κατέληξε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στις αμερικανικές παρακολουθήσεις στη Γερμανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή