Εξηγήσεις για τις βρετανικές παρακολουθήσεις ζητούν ΕΕ - Γερμανία

Δυσαρέσκεια σε Βρυξέλλες και Βερολίνο με το Λονδίνο
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 18:38
UPD:18:44
ICON PRESS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Η κ. Ρέντινγκ εστίασε την απαίτησή της για εξηγήσεις στην έκταση του προγράμματος, στο εάν περιορίζεται μόνον σε ατομικές περιπτώσεις, στο εάν τα στοιχεία παρέμειναν εντός της Βρετανίας και στο ποιες είναι οι πιθανότητες αποζημίωσης για τους βρετανούς και ευρωπαίους πολίτες (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση εν μέσω της «ανησυχίας» την οποία έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για παρακολουθήσεις των διαδικτυακών επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες του Λονδίνου αξίωσαν την Τετάρτη η ΕΕ, καθώς και η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπέργκερ.

Η επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ ανακοίνωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι απέστειλε επιστολή στον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, για να του εκφράσει τις ανησυχίες της και να του ζητήσει εξηγήσεις μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Την περασμένη Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Τεμπόρα» του Λονδίνου, με βάση τα στοιχεία τα οποία είχε διαρρεύσει ο σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, για την υποκλοπή μεγάλου όγκου τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδιαλέξεων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, στοιχεία που κατόπιν μοιράζονταν με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Η κ. Ρέντινγκ εστίασε την απαίτησή της για εξηγήσεις στην έκταση του προγράμματος, στο εάν περιορίζεται μόνον σε ατομικές περιπτώσεις, στο εάν τα στοιχεία παρέμειναν εντός της Βρετανίας και στο ποιες είναι οι πιθανότητες αποζημίωσης για τους βρετανούς και ευρωπαίους πολίτες.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, σε επιστολή της προς τον βρετανό ομόλογό της, Κρίστοφερ Γκρέιλινγκ και την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, διαμηνύει ότι το πρόγραμμα Τεμπόρα «έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία».

Οι βρετανοί αξιωματούχοι ερωτώνται επίσης από την κ. Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπέργκερ εάν στο στόχαστρο των συγκεκριμένων μέτρων έχουν βρεθεί γερμανοί πολίτες.

Η ίδια προτείνει η βρετανική απάντηση να δοθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε υπουργικό επίπεδο και συγκεκριμένα κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στα μέσα Ιουλίου.

Στην συγκεκριμένη σύνοδό του, το Συμβούλιο θα εξετάσει κατά προτεραιότητα τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανίδα υπουργός είχε δηλώσει πως οι πληροφορίες για το «Τεμπόρα» είναι ανάλογες «ενός εφιάλτη του Χόλιγουντ» και πως εάν αποδειχθεί πως ευσταθούν αυτό θα ισοδυναμούσε με «καταστροφή».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή